Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Spánku na prednáškach odzvonilo. Študentka vymyslela tlačidlo pre nudných učiteľov
Zdielať na

Spánku na prednáškach odzvonilo. Študentka vymyslela tlačidlo pre nudných učiteľov

FALMER / Kto z nás v škole na niektorej z hodín aspoň raz nezaspával a tlačil očami čas, aby zazvonilo? S tým by mohol byť už čoskoro koniec. Pomôcť tomu môže nové tlačidlo proti nude.

Niektorí učitelia sú ako zaklínači hadov. Žiaci na ich hodinách pre monotónnosť, nezáživnosť látky alebo výkladu často strácajú pozornosť. Začnú si kresliť, pozerajú von oknom, či do mobilu a z prednášaného učiva si neodnesú nič. "Tlačidlo dostane každý študent pred začatím prednášky. Vždy, keď s guľôčkou vnútri potočí vyšle signál, že stráca pozornosť, lebo prednáška je nazáživná alebo nezaujímavá," uviedla tvorkyňa tlačidla Jade Gidney. 

Tým, že tlačidlo majú všetci študenti, má vyučujúci jasný prehľad, či látka nudí jedného alebo všetkých. "Vyučujúci vidí počet študentov, ktorí strácajú pozornosť. Ukáže sa mu to na počítači. Spolu s tým je tam tiež signalizácia podobná semaforu, na ktorej sú farby: zelená, oranžová a červená," povedala Gidney. 

Proces je postupný a ukáže pedagógovi, kedy študenti začínajú strácať pozornosť a tým môže svoj výklad zmeniť, aby ich opätovne zaujal. "V prípade, že to skutočne zaznamená pozornosť študentov a ich vnímanie výkladu, myslím si, že pôjde o pozitívnu zmenu. Pre učiteľa je to súčasne spätná väzba a tiež spôsob ako v budúcnosti hodinu vylepšiť o aktivitu, špecifickú ukážku alebo niečo, čo žiakov zaujme," uviedla učiteľka psychológie Sophie Forster. 

Tlačidlo vymyslela študentka preto, aby výučba bola osožná. Ako sa hovorí, aby si učiteľ nedral ústa nadarmo, a aby si študenti skutočne z hodiny odniesli veľa informácií. Nemá slúžiť na poníženie pedagóga, skôr mu ponúknuť spätnú väzbu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články