Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Toto sú rastliny, ktoré vás zabijú!
Zdielať na

Toto sú rastliny, ktoré vás zabijú!

BRATISLAVA / Medzi rastliny, ktoré môžu spôsobiť nemalé zdravotné problémy a dokonca i smrť, patria i tie, ktoré sa pestujeme doma a pripravujeme z nich pokrmy.

Dve smrteľné otravy

"Stáva sa, že aj dospelý omylom skonzumuje napríklad cibuľku narcisu alebo tulipánu v domnienke, že ide o kuchynskú cibuľu. Nastúpia bolesti brucha, hnačky a vracanie," vysvetľuje farmaceutka Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra.

Ak si myslíte, že jedovaté rastliny na Slovensku nemôžu spôsobiť smrť, mýlite sa. Príkladom je jesienka, ktorej list si dvaja Slováci zamenili s liečivou rastlinou.  "V predošlých rokoch sme zaznamenali dve smrteľné otravy jesienkou obyčajnou. Otrava je sprevádzaná silnými bolesťami, krvavými hnačkami a vracaním. Neliečený človek môže zomrieť do 36 hodín," zdôrazňuje farmaceutka.

Zapálená pokožka

Rizikovú skupinu predstavujú najmä deti. Konvalinku či žltý blyskáč jarný nájdete v atlase jedovatých rastlín. Aj domáca difenbachia či lákavý štedrec ovisnutý býva často obsahom telefonátov vystrašených mamičiek.

"Na deti treba dávať obrovský pozor a nedovoliť im zbierať rastlinky, ktoré majú nejakú šťavu, ktorá dráždi pokožku a môže spôsobiť rôzne zápaly," hovorí Eva Brutovská z Katedry botaniky Prírodovedeckej fakulty v Bratislave.

Súvisiace články