Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Plošné ničenie paliny má mať viacero výhod. Uľaví sa alergikom?
Zdielať na

Plošné ničenie paliny má mať viacero výhod. Uľaví sa alergikom?

SLOVENSKO / Poslanci strany Most-Híd vyhlasujú veľký boj proti paline. Možno vám meno tohto nepriateľa nič nehovorí, ale väčšina alergikov ju veľmi dobre pozná. Ambrózia palino-listá je jeden z najsilnejších alergénov, ktorý na Slovensku máme.

Straší najmä na juhu Slovenska

Palinu by mali likvidovať povinne, a na náklady vlastníkov, správcov, či nájomcov pozemkov. Taký je plán trojice poslancov Mosta, ktorí už podali návrh zákona. Ten mení a dopĺňa zákon o ochrane prírody a krajiny.

Strana upozorňuje na to, že ambrózia palinolistá straší alergikov najmä na juhu Slovenska a od júla do októbra, keď kvitne, pre ňu trpí až 80 percent všetkých astmatikov. Obmedziť by sa ale nemal iba výskyt tejto rastliny, ale aj iných alergénov na našom území.

Pomôže to štátnej kase

Invazívne rastliny spôsobujú v poľnohospodárstve miliónové škody na úrode i na nákladoch vynaložených na ich ničenie v obrábanej pôde. Podľa jedného z inciátorov novely, Józsefa Nagya, to v konečnom dôsledku ešte aj pomôže štátnej kase.

Keďže sa alergikom výrazne zlepší zdravotná situácia, ušetria sa ročne až milióny eur. Otázne je, čo na tento nápad povedia ochranári prírody.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

korseby.net

Súvisiace články