Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Akné trápi aj dospelých. Zbaviť sa ho chce každý
Zdielať na

Akné trápi aj dospelých. Zbaviť sa ho chce každý

Akné je strašiakom nielen mladých ľudí v puberte, ale často celé roky trápi aj dospelých. Dobrá správa je, že pri správnej liečbe je možné toto nepríjemné ochorenie úplne vyliečiť alebo aspoň zlepšiť.

Akné nie je len problémom pubertiakov. Mnohí sa tohto estetického strašiaka nevedia zbaviť ani v dospelosti.

Problematická pleť trápi aj známe tváre

Problémy s pleťou priznáva aj moderátorka TV JOJ Hanka Gallová. "U mňa bol napríklad problém, že sa mi nejaké dva výsevy zahojili a v momente vyskákali ďalšie," povedala.

Najskôr Hanka skúšala krémy a maste od výmyslu sveta, keď to nepomáhalo išla krok za krokom riešiť, prečo problematickú pleť má. Skončila u kožnej lekárky, ktorá je spravila testy. A tam zistili, že má alergie na niektoré zložky kozmetiky a nikel.

Dôvody akné sú rôzne

Dôvody prečo sa akné na pleti, chrbte, či v hrudnej oblasti dlhodobo drží môže mať ale každý pacient iné. Preto nie je na škodu aj imunologické vyšetrenie. Imunológ pátra po ložisku infekcie, tie sú najčastejšie pri zápaloch v hrdle.

"Zápaloch v zuboch, gynekologické zápaly. Samozrejme závisí to aj od stravy, od stavu žalúdka a žalúdočnej sliznice, takže vylučujeme aj možnosť výskytu helicobactera pylori," vysvetlila pneumo-alergolička Katarína Bergendiová.

Akné a mlieko sa nemusia

Ako pri väčšine zdravotných problémov, aj pri akné hrá veľkú rolu psychika, osobná hygiena, životný štýl, ale aj pracovné prostredie. U dospelých je častou príčinou aj intenzívny stres, ale aj spomínaná životospráva. Biela múka a mastné jedlá na krajšej pleti určite nepridajú a pozor by ste si mali dať aj na konzumáciu mliečnych výrobkov.

"Človek, ktorý má akneóznu pleť, tak tých mliečnych výrobkov by naozaj nemal konzumovať veľa, pretože mu ten stav zhoršia pravdepodobne preto, že obsahujú veľa tuku a jódu," uviedol odborník na zdravú výživu Igor Bukovský.

Naopak veľmi dobré sú potraviny, ktoré obsahujú zinok. "To sú celozrnné potraviny, orechy, sušené ovocia. Ale to si myslím, že je aj málo, takže tam normálne odporúčame nasadiť zinok v cmúľacích tabletkách alebo zinok proste v pravidelných denných dávkach," doplnil Bukovský.

Pozor, akné môžete aj preniesť!

Najmä na tvári by mali byť k pleti šetrnejší muži a holiť sa strojčekom, nie žiletkou. Veľmi dôležitý je aj vlastný a stále čistý uterák, aby ste si akné ďalej neroznášali. "Pokiaľ je ten priebeh veľmi silný, a to akné nie je riešiteľné inak, môžeme použiť laser, ktorý je veľmi účinný v tejto indikácii aj u tínedžerov aj u dospelých," priblížila dermatologička Alexandra Novotná.

Vlastné experimenty pri tomto probléme lekári neodporúčajú, radšej sa poraďte s odborníkom. "Pretože ak bude chodiť a liečiť sa sám, bude si kupovať stále iné prípravky, tak ho to môže v konečnom dôsledku výjsť drahšie ako keď mu špecialista nasadí ten prípravok, ktorý práve na ten typ akné čo má, potrebuje," uzavrela Novotná.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články