Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Týchto 5 potravín posilní vašu imunitu. Zn.: Zaručene!
Zdielať na

Týchto 5 potravín posilní vašu imunitu. Zn.: Zaručene!

BRATISLAVA / Obdobie chrípkových a respiračných ochorení sa začalo, a určite poteší každá dobrá rada, ako bacilom odolať. Cesnak, zázvor, pomaranče, ovsené vločky a žltá tekvica hokaido. Toto je TOP 5 potravín pre posilnenie našej imunity.

Zázvor 

Pestoval sa už v starovekej Indii a v Číne, u nás si z neho najčastejšie pripravujeme čaj, no imunitu posilní aj takto strúhaný. Chuťovo je veľmi ostrý. Ideálne preto je ak si z neho urobíte čaj alebo limonádu s trochou medu a citrónu.

Takýto čaj využívajú aj športovci proti svalovej horúčke. "On má aktivitu porovnateľnú s liekmi proti zápalom a bolesti. Preto znižuje aj bolesť a zápal v kĺboch postihnutých klokartrózou, reumatídnou artritídiou," hovorí odborník na výživu Igor Bukovský.

Cesnak

Poznáme ho niekoľko tisíc rokov, ale stále sa mu vyhýbame. Pritom jeho moc sa skrýva len v jednom strúčiku denne. "Má antibiotické, protizápalové, protivírusové,  imunostimulačné účinky. Na to aby bol cesnak účinný, tak ho treba prelisovaný alebo pokrájaný nechať 10-12 minút odstáť," tvrdí Bukovský.

A zjesť. Ak ho nejete preto, že nechcete aby ho z vás cítili kolegovia v práci, jedzte ho cez víkend alebo ho smelo pridajte do varenia. "Po tepelnej úprave keď ho necháme takto zoxidovať,tak tie účinné látky tam už ostávajú," dodáva Bukovský.

Pomaranče

Ich pôvod je až v Číne no u nás ich dostanete v každom zelovoci. Dve tieto loptičky denne vám zabezpečia dostatok vitamínu C. "Bez C vitamínu sa v zime naozaj nezaobídeme a dôležité je, aby sme mali C vitamín počas dňa stále v menších dávkach. Pravidelne a častejšie nie zrazu, keď sme chorí 3x 500 miligramov," hovorí odborník na výživu Igor Bukovský.

Ovsené vločky

Surové či varené, stále obsahujú dosť vlákniny a vitamínu B. "Najvýdatnejší zdroje betaglukánu podporuje aktivitu bielych krviniek," uviedol Bukovský.

Pohár ovsených vločiek denne môžete zjesť s jogurtom alebo ich pridáte do  polievky. S vločkami zahustíte aj omáčku alebo si z nich spravte nátierku.

Žltá tekvica - hokaido

Ak máte vysoký krvný tlak, určite ju zaraďte do jedálneho lístka. "Bombastický zdroj karoténu, z ktorého si telo vytvára A vitamín. Je to ochrana slizníc,ktoré sú v priamom kontakte s vírusmi na tej úrovni dýchacích ciest," hovorí Bukovský.

Po tepelnej úprave je tekvica ešte účinnejšia ako surová. A urobiť si z nej môžete za pár minút napríklad vynikajúcu polievku alebo ju pridajte do prívarku. No spraviť si z nej môžete aj tekvicové pyré.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články