Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ste závislí na rezni či čokoláde? Chýbajú vám vitamíny
Zdielať na

Ste závislí na rezni či čokoláde? Chýbajú vám vitamíny

BRATISLAVA / Asi každého občas prepadne neodolateľná chuť na nejaké jedlo alebo maškrtu. Ak to preháňame, stávame sa závislí. Podľa niektorých vedcov nám chýba niektorý z vitamínov, či konkrétna chemická látka. Chémia môže aj za milovanie rezňov či koláčov...

Milujete čokoládu? Chýba vám horčík...

Ak človeka prepadne neovládateľná chuť na čokoládu, niet v tej chvíli sily, ktorá by ho zastavila. A vrhne sa na ňu ako kyselina. Podobnú závislosť môžeme mať na akúkoľvek pochúťku.

Niektoré vedecké štúdie však poukazujú na to, že závislosť na niektorej potravine, môže hovoriť o nedostatku niektorých druhov vitamínov, alebo látok. Tak napríklad, závislákom na čokoláde môže chýbať horčík, milovníkom chipsov a slaných jedál chloridy a požívačom bublinkových nápojov zas vápnik.  

Kolové nápoje blokujú vápnik

"Kolové nápoje blokujú ten vápnik, ktorý prijímame inou stravou," hovorí poradkyňa zdravia Alžbeta Béderová. Jeho nedostatok hrozí ale aj závislákom na tučných vysmážaných jedlách. V prípade, že sa vrháte na čokoľvek, čo je po ruke, môžete zápasiť s nedostatkom kremíka či niektorých aminokyselín.

Pokiaľ neholdujete ničomu a nič vám nechutí, môžu vám chýbať vitamíny B1 a B3. Naši odborníci to ale až tak jednoznačné nevidia. "Môže to byť čiastočné ale pre nás sú omnoho relevantnejšie tzv. nutričné príznaky," hovorí Béderová. Napríklad pri nedostatku vitamínu C krvácajú ďasná, alebo anémia hovorí o nedostatku železa. "Nejaké svalové kŕče, ktoré signalizujú deficit skutošnosti toho horčíka," dodáva Béderová.

Nedostatok vitamínov

Na prvý pohľad sa môže zdať, že nedostatok vitamínov, či látok vyvoláva nejakú závislosť na niektorej z potravín. No pravdou môže byť skôr opak. Práve vašou závislosťou si postupne privodíte nedostatok niektorého z vitamínov.

Odborníci preto odporúčajú závislosť na jednej potravine nahradiť pestrou stravou bez syntetických výživových doplnkov. "Organizmus tieto prirodzené zdroje vie lepšie využiť," Béderová.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články