Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Raňajky, obed,večera. To všetko môžete mať zadarmo
Zdielať na

Raňajky, obed,večera. To všetko môžete mať zadarmo

BRATISLAVA / Ako dlho podľa vás dokáže prežiť človek, ktorý má pri sebe len vodu? Ľudia, ktorí sú cvičení na to, aby prežili v prírode, takto dokážu fungovať aj mesiac, oni si totiž k tej vode potravu rýchlo nájdu. Ešteže máme v tomto období v lesoch k dispozícii čučoriedky, maliny, černice či na poliach kukuricu, kapustu alebo hrozno. Z darov lesa si však môžete dokonca upiecť aj chlieb! A navyše zadarmo.

Nazbierate dubáky aj jedlé bedle

Posledné dni je vonku tak krásne, že ako sa spieva v jednej pesničke Načo pôjdem domov? Veď jedla je tu dostatok! Teraz už len kde začať? Napríklad v lesoch si prídu na svoje najmä hubári.

"Rýdziky, môžete nazbierať ešte masliaky, suchohríby, dubáky, jedlé bedle," vymenováva ekoporadkyňa Zuzana Dovalová. Len pre zaujímavosť dobre počúvajte, koľko peňazí ušetríte za jeden veľký nazbieraný kôš.

Jedlé sú aj plody šišky borovice

Kozáky v bratislavských tržniciach predávajú po 30 eur za kilogram. V prírode si peňaženku vyťahovať nemusíte. Môžete si tu pochutiť dokonca aj na lekne, ktoré môže byť náhradou múky pri výrobe chleba!

To sú rady priamo od prieskumných vojenských jednotiek, ktoré sú špeciálne cvičené na prežitie v podmienkach bez jedla. "Z tých surovín plodín sú to plody buka, čiže bukvice po odstránení jedovatej šupky sa dajú konzumovať, takisto je to jarabina alebo plody šišky borovice," hovorí vojak Milan Vanga.

Základom sú obilniny

"V minulosti sa úplne bežne používali bukvice, z ktorých sa vyrábal olej a žalude, tie nahrádzali múku, tiež to bola dobrá náhrada kávy," dodáva Dovalová.

Pri takejto strave vraj dokážete prežiť aj niekoľko týždňov. "Tým základom sú obilniny, poprípade upražiť, poprípade sa dá vyrobiť múka, placka alebo kaša," dodáva Vanga. Veľmi chutné a obľúbené sú aj gaštany. Ale pozor! Len tie jedlé.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články