Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dôsledok nekvalitných potravín z Poľska? Bojkot!
Zdielať na

Dôsledok nekvalitných potravín z Poľska? Bojkot!

PRAHA / Poľskí potravinári zažívajú zlaté časy a úspešne dobývajú zahraničné trhy. Aspoň vo väčšine európskych krajín. Inak je to v Českej republike. Nedávne potravinové škandály totiž spôsobili, že tamojší spotrebitelia si prestávajú poľské potraviny kupovať. S touto informáciou prišiel portál denníka Mladá fronta Dnes.

Česi si poľské potraviny nekupujú

Na najväčšom poľskom veľtrhu Polagra v Poznani sa stretli poľskí mliekári, zeleninári či riaditelia mäsokombinátov. Mali čo oslavovať. Vývoz potravinárskych výrobkov vzrástol podľa denníka Mladá fronta Dnes za posledných desať rokov viac ako 4,5-násobne.

No nie je tomu tak všade. Vývoz potravín z Poľska do Českej republiky sa zastavil a v niektorých mesiacoch dokonca klesá. Dôvod je jasný. Spôsobila to séria potravinových škandálov počnúc od technickej soli v mäse až po pesticídy v šampiónoch.

Priznávajú to aj obchodné reťazce. Ako povedala pred denník Mladá Fronta Dnes hovorkyňa spoločnosti Ahold Judita Urbánková, zákazníci preferujú výrobky z iných európskych krajín a poľským sa cielene vyhýbajú.

Poliaci: Česi pochybenia zveličujú

Poliaci sú z toho nešťastní. Český trh je totiž pre Poliakov po Nemecku a Veľkej Británii tretím najväčším zahraničným odbytiskom potravinárov. "To sú zlé jazyky, ktoré hovoria o škandáloch. Stále sa hovorí - škandál tu, škandál tam. Ale ako nazvať smrť niekoľkých desiatok ľudí otrávených jedovatým alkoholom? To by bol najväčší škandál," hovorí poľský minister poľnohospodárstva Stanislaw Kalemba.

Naviac podľa Poliakov išlo o pochybenia niekoľkých jednotlivcov. Problém vraj českí potravinári nafukujú. A tvrdia: naše potraviny pravidelne poctivo kontrolujeme a žiadne zakázané látky nepoužívajú.

Reportéri poľskej televízie TVN nedávno zase tvrdili, že poľskí farmári masovo kŕmia dobytok mäsokostnou múčkou zo zlikvidovaných mŕtvych zvierat. Múčka je považovaná za hlavný zdroj šírenia tzv. choroby šialených kráv. VIAC VO VIDEU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy