Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nesplachujte jedlo do záchoda, je to nebezpečné!
Zdielať na

Nesplachujte jedlo do záchoda, je to nebezpečné!

BRATISLAVA / V každom meste nájdete okrem ľudských obyvateľov aj početnú skupinu iných tvorov - potkanov. Napríklad v Bratislave je ich zhruba toľko, koľko ľudí. A tento stav sa ešte považuje za dobrý...

Celoplošná deratizácia

Premnoženiu potkanov má úspešne brániť plošná deratizácia, ktorá sa vykonáva dvakrát ročne. A tá jesenná začala 1. októbra. "Regionálny úrad verejného zdravotníctva vyzýva občanov, fyzické aj právnické osoby, aby vykonali pravidelnú jesennú deraitzáciu," hovorí Katarína Nosálová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

V praxi to znamená, že potkany sú momentálne vo skvelej forme. Množia sa vo veľkom a tomu musíme dať Stop. "By som chcel upozorniť všetkých, že povedať, že my nemáme myši a potkany a nepotrebujeme deratizáciu, to nie je správne," hovorí predseda Cechu deratizérov Zdeno Jaško.

Pozor na domáce zvieratá

Potkany sa totiž presúvajú aj s celými rodinami a kde na nich nečakajú pasce a jedy, tam si urobia nové stanovište. Mali by ste byť preto na ne nachystaní. Pri výbere nástrah však myslite na to, že niektoré prípravky môžu lákať aj domáce zvieratá.

Vyberajte preto radšej jedovaté zrná v parafíne, ktoré im nevoňajú. Ak by ich predsa len napríklad váš pes ochutnal navštívte zverolekára. "Tie príznaky otravy sú krvacánia z čumáčika, z konečníka, ale je ešte vždy čas, aby sa podalo antidotum a ten proces sa zvrátil," dodáva Jaško.

Nesplachujte jedlo do záchoda

K tomu, aby vám potkany neprerástli cez hlavu, by ste mali prispieť aj vy. A to tak, že nebudete splachovať jedlo do záchoda, vyhadzovať ho na ulici a v pivniciach budete mať pozatvárané okná. 

Nemali by ste tiež kŕmiť mačky a nechávať otvorené potraviny napríklad na balkóne. To všetko totiž hlodavce láka a čím viac sa im u vás páči, tým ťažšie sa s nimi lúči. 

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články