Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hubárčením sa dá dobre zarobiť, nechoďte však sami
Zdielať na

Hubárčením sa dá dobre zarobiť, nechoďte však sami

VYSOKÉ TATRY / V Tatrách síce donedávna snežilo, no napriek tomu sa hubári určite potešia. Vyzerá to tak, že tam bude čo zbierať. Hubárčenie nie je však pre každého, predstavuje aj určité riziká na ktoré by ste si mali dávať pozor.

Na hubách sa môžete veľmi rýchlo stratiť

Ak si myslíte, že na hubách sa nemôžte stratiť, ste na veľkom omyle. Chcete hľadať hríby a nakoniec hľadajú vás. Preto je lepšie chodiť aspoň vo dvojici, hlavne ak terén dobre nepoznáte. Pre Važecké lúky to platí dvojnásobne. "

Veď tu viacej chodia na huby z iných dedín ako tí naši," prezradila nám obyvateľka Važca.

Kilogram sušených dubákov aj za 120 eur

K takémuto turistovi sme sa pridali aj my. Našim cieľom bolo, keď nie zbohatnúť, tak aspoň zarobiť. Skúsení Važťania si privyrobiť vedia. "No veru zarobili veľa, len tuto mi povedali, že 40 000. Neviem však ci slovenských alebo v eurách," prekvapila nás miestna obyvateľka.

Tak sme to teda išli vyskúšať. Našli sme na príklad "modráky" a pán čo sa k nám pripojil, by si dobre zarobil. Ale vraj nekupuje ani nepredáva: "Ja zbieram len pre rodinu," povedal hubár. Ceny pri ceste sa pohybujú okolo 5eur za pár kúskov, kilogram sušených dubákov je za 110 až 120 eur. Na to ich treba asi 10 kilogramov čerstvých. Dokonca je možné si ich zberom zarobiť aj ako brigádnik, na pracovných portáloch nájdete viacero takýchto ponúk.

Téme sa venuje  reportér Jožo Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články