Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Deti do Tatier len so sprievodcom. Inak ich tam nepustia
Zdielať na

Deti do Tatier len so sprievodcom. Inak ich tam nepustia

VYSOKÉ TATRY / Vysoké Tatry sú ideálnym miestom pre školské výlety. V Poľských Tatrách si však za ne budú musieť žiaci priplatiť. Pri každom takomto výlete má byť po novom totiž aj oficiálny sprievodca. Bez neho deti do hôr nepustia.

V Poľských Tatrách sú sprievodcovia povinní. Najmä kvôli bezpečnosti. "nepoznajú hory a sprievodca zabezpečuje aj to bezpečie a okrem toho im povie o horách, prírode a prakticky o všetkom," hovorí tatranský sprievodca.

Niektorí učitelia nemajú o tatrách vedomosti

To však nie je jediný dôvod. Poľskí učitelia vraj v mnohých prípadoch odborný výklad o Tatrách nezvládajú. "Dobré vedomosti o Tatrách nemajú všetci učitelia, a my chceme aby naša mládež bola dobre vychovaná," hovorí Szymon Ziobrowski, zástupca TPN.

Objavili sa už aj prípady, kedy školské skupiny išli do hôr bez sprievodcu. "Nedovolili sme vstúpiť dvom takýmto skupinám na územie parku, museli sa vrátiť, ale nepokutovali sme ich," uviedol Edward Adam Wlaylo, riaditeľ Stráže TPN. Cena turistického sprievodcu sa tak pohybuje približne vo výške 50€ za celý deň.

O toľko by sa práve mal predražiť každý školský výlet do Poľskej časti Vysokých Tatier. To však poľským učiteľom ani trochu neprekáža. "Myslím si, že sprievodcovia tu musia byť, neviem si predstaviť že by sme tu chodili bez sprievodcu. Je dobré ho mať pretože nám často hovorí to, čo si ľudia mýlia," hovorí učiteľ.

Na Slovensku zatiaľ bez sprievodcu

Ak by sme takúto aktivitu chceli zaviesť aj u nás musela by vzniknúť úplne nová kategória sprievodcov. "Bola by to nová kategória pracovníkov, ktorá by sa tu mohla objaviť. Na jednej strane by to mohlo podporiť na slovenskej strane zamestnanosť," uviedol Peter Chudý, riaditeľ ZCR Vysoké Tatry. V Poľských Tatrách je takýchto sprievodcov asi sto. Niektorí sa však obávajú, že práve takýto krok môže znížiť počet výletov.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy