Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Už ani v Tatrách nebudete sami. Vysoko v horách budú kamery
Zdielať na

Už ani v Tatrách nebudete sami. Vysoko v horách budú kamery

VYSOKÉ TATRY / V poľských Tatrách sa zrejme rozbehne prvá neoficiálna reality šou. Miestni ochranári sa rozhodli vo svojom národnom parku zaviesť kamerový systém. Ten bude sledovať nielen to, ako sa turisti v Tatrách správajú, ale aj to, koľko ich prejde po turistických chodníkoch.

Kamery by turistom nemali prekážať

S počítaním turistov je v poľských Tatrách zrejme koniec. Klasických ščítacích komisárov majú totiž na chodníkoch nahradiť videokamery. Tie majú slúžiť na to, aby mali ochranári presné čísla o návštevnosti na turistických chodníkoch. Pomôcť im majú aj v boji proti turistom, ktorí si cestu radi skracujú.

"Budeme ich inštalovať v odľahlých miestach, za turistickými chodníkmi, aby sme videli, či sa tam pohybujú ľudia," vraví zástupca riaditeľa TPN Szymon Ziobrowski.

Poliaci už s kamerovým systémom majú svoje skúsenosti. Tentoraz ale musia riešiť problém, ako ich upevniť vo vysokohorskom teréne, kde nie sú stromy, ani borovice. Aj na tú so ale pripravení. "Budú to také stĺpy, ale môžu to byť aj drevené konštrukcie pri chodníku," dodáva Ziobrowski.

Kamery však budú pred zrakom ľudí veľmi dobre ukryté. Nie každému sa vraj totiž páči, keď ho sníma kamera. Takýto systém ochrany poľským turistom neprekáža.

Nám na zavedenie chýbajú financie

U nás na Slovensku sa o zavedení kamerového systému zatiaľ neuvažuje. Už 40 rokov to robíme takpovediac po starom. Chýbajú totiž financie. "Robíme manuálne sčítanie každý rok návštevnosti a do budúcna ak vydajú peniažky pôjdeme tou istou cestou," potvrdil riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy