Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Tatrách sprístupnili to, čo sa doteraz vidieť nedalo
Zdielať na

V Tatrách sprístupnili to, čo sa doteraz vidieť nedalo

Via Ferrata, čiže železná cesta, je jednou z možností, ako sa dostať v horách aj do nedostupných miest. Ide v podstate o natiahnuté lano v stene, na ktorom sa istíte a leziete hore. Ak všetko dobre dopadne, tak tá prvá skutočná ferata bude slúžiť turistom na kopci už toto leto. Úplne prvou ale nebude. Jedna menšia je v Tatranskej kotline.

Ako v koži horolezca

Vo Vysokých Tatrách feraty zatiaľ nemáme až na jednu. Tá je v kameňolome v Tatranskej Kotline. Urobili ju ešte v roku 2004 horskí záchranári asi v 50 metrovej stene. Feraty sú v podstate o tom, že v teréne do ktorého sa zvyčajne dostanú len horolezci, má prístup aj priemerne zdatný turista. "Treba tam už viacej fyzickej sily, viacej výdrže, zmysel pre rovnováhu, človek by nemal mať ale závrate," popisuje náročnosť železnej cesty Martin Matúšek, vodca a záchranár horskej záchrannej služby.

Veľmi známe sú v Dolomitoch alebo na Dachsteine. Tá naša by mala ísť hrebeňom zo Sedielka do Riečneho sedla.  "Je to projekt oblastnej organizácie cestovného ruchu v regióne Vysoké Tatry," upresnila Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka. Nejde o klasické lezenie, dôležité je mať špeciálny feratový set. "Zachytávate špeciálnymi karabinami oceľové lano,"  ukazuje postup predajca Lukáš.

Treba odhadnúť svoje možnosti a neriskovať

Je veľmi dôležité stále byť zaistený, netreba zabúdať na jedno. Stačí vlho, alebo prudká zmena počasia a vo ferate sa niekoľko násobne zmení náročnosť. V hrebeni ktorý sa plánuje to platí dvojnásobne. Otázna je dostupnosť záchrany, treba rátať aj s menej zdatnými turistami. "Je to dosť odľahlá lokalita, čas potrebný na záchranu a dopravenie do nemocnice, môže byť veľmi dlhý," upozorňuje záchranár Martin.

Možno by pre budúcnosť bolo dobré zvážiť aj iné lokality. Na príklad v oblasti okolo Skalnatého plesa alebo Lomnického štítu. V každom prípade to bude zas a len o správnom odhade vlastných možností a rešpektovaní meniacich sa podmienok v horách. Vyskúšať si lezenie po železnej ceste, by malo byť možné už počas letných mesiacov.

Téme sa venuje  reportér Jožo Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy