Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hladujúci macovia. Ani medveďom sneh nechutí
Zdielať na

Hladujúci macovia. Ani medveďom sneh nechutí

VYSOKÉ TATRY / Ak by medvede vedeli hovoriť, určite by sa sťažovali. Hoci jar prišla už aj do Poľska, v tamojších Tatrách je ešte stále priveľa snehu. A hladné medvede nemajú po zimnom spánku čo žrať.

V posledných dňoch sa po poľských, ale aj po slovenských Tatrách začali túlať medvede. Tie poľské sú však oproti našim v podstatnej nevýhode – najmä čo sa týka jedla!

V Poľsku je zima tuhšia

V poľských Tatrách je ešte stále snehu na rozdávanie a medveď sa pri hľadaní potravy naozaj poriadne zapotí. Na to, aby sa mohol dostať ku svojej potrave, musí odhrabať minimálne meter mokrého a ťažkého snehu. "U nás na poľskej strane Tatier je viac snehu, než na južnej, lebo je tu väčšia zima. U vás samozrejme medvede vstávajú skôr," vysvetľuje Szymon Ziobrowski, zástupca riaditeľa TPN.

Medveďovi treba potichu uvoľniť cestu a nepanikáriť...

Nepríjemného stretnutia sa obávajú aj poľskí gorali. Tí majú s medveďmi na jar už svoje skúsenosti. Boja sa, aby sa nedostali na ich jedálniček! "Áno, s medveďom sme sa už stretli, prekvapil nás pri vleku," tvrdí jeden z oslovených Poliakov. "V momente bol pred koňmi a zaútočil na ne aj na mňa," hovorí ďalší. "V takej situácii treba hlavne zachovať pokoj, nepanikáriť, nekričať a pokojne od neho vycúvať," radí Szymon Ziobrowski, zástupca riaditeľa TPN.

U nás sa "mackom" páči viac

V slovenských Tatrách sa však medveďom darí podstatne lepšie. Dokonca sa k nám na jar sťahujú aj niektoré poľské. "Bežnou záležitosťou je, ak zoberiem lokalitu Bielovodskej doliny, že migrujú z poľskej strany na slovenskú," poznamenáva Miroslav Brezovský, pracovník Śtátnej ochrany prírody SR.

Zo smetiakov si urobili bufet

"V Hornom Smokovci pred troma dňami videl kolega vyberať dvanásť medveďov zo smetných košov," dodáva jeden z miestnych obyvateľov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy