Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medveď neďaleko Bratislavy. Odborníci krútia hlavami
Zdielať na

Medveď neďaleko Bratislavy. Odborníci krútia hlavami

Poriadny rozruch majú v Svätom Juri neďaleko Bratislavy. V tamojšom poľovníckom revíre im tam vraj behá 250-kilogramový medveď. Samospráva preto varovala turistov i domácich, aby si v lese dávali pozor.

Ešte v sobotu čosi po 18-ej hodine videli medveďa na miestnom kaplnkou v smere na Vajnory. Poľovníci si z toho urobili aj fotodokumentáciu. Jeho prítomnosť v tomto malokarpatskom regióne, kde by sa vraj vôbec nemal vyskytovať, potvrdzovali nielen rozrdiapané pne, ale aj stopy na zemi s dĺžkou asi 29 centimetrov. "Pätnásť, dvadsať sekúnd som ho videl," uvedol Marián Pavelek, poľovník.

Samospráva varovala obyvateľov

Samospráva po tejto udalosti vydala na internete upozornenie pre návštevníkov, aby si na tamojších početných turistických chodníkoch dávali pozor. "Aby sa pohybovali viac menej po tých vyznačených chodníkoch," uviedol Alexander Achberger, primátor Svätého Jura. 

Medveď aj na Záhorí?

V rovnakom čase, ako v Svätom Jure sa medzi poľovníkmi objavili neoverené informácie o asi 50 kilogramovom medveďovi, ktorý sa mal pohybovať pri Lozorne na Záhorí. "Už možno ani nebude nič nezvyčajné, ak sa objaví na predmestí Bratislavy," tvrdí Miroslav Saniga, výskumník SAV.

Ak by sa migrácia týchto, pre človeka nebezpečných, zvierat potvrdila, je rozhodnutá konať aj bratislavská župa. "V tomto regióne nemajú tieto zvieratá čo robiť a ohrozujú ak ľudí aj zver. Takže je potrebné, aby poľovníci zakročili a prijali sa opatrenia...," uviedol župan bratislavského kraja Pavol Frešo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy