Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tatranci si bránia medvede. Riešiť to má vláda
Zdielať na

Tatranci si bránia medvede. Riešiť to má vláda

V pondelok sme vás informovali o tom, že mladého tatranského maca poľovníci zastrelili. Priblížil sa k detskému táboru. Aj keď to zrejme nebude posledný prípad, viacerí Tatranci sa búria – podľa nich sa nevítané návštevy medveďov dajú riešiť aj inak. Chcú, aby zasiahla naša vláda.

Medveď, ktorý sa nebál ľudí

Medveďovi sa stalo osudným, že sa vôbec nebál ľudí. "Mal také zvláštne chovanie, že ho aj dvakrát trafili kameňom do hlavy, on sa len za hlavu chytil a odkráčal na troch nohách. Stále sa pohyboval v okolí terasy, chaty," hovorí chatárka zo Zamkovského chaty Jana Kalinčíková. 

S odstrelom ale mnohí tatranci nie sú spokojní. Najradšej by našli pre problémové medvede iné riešenie. "Odniesť niekde do prírody kde by mohli byť sami, kde by nás neobťažovali, ale určite nie odstreliť," povedal jeden z opýtaných. Podľa ochranárov aj podľa domácich by boli ideálnym riešením elektrické ohrady. Tie by mali medveďovi zabrániť dostať sa priamo ku kontajnerom.

Má to v rukách ministerstvo

"Elektrické ohradníky ako jedna z alternatív na ochranu a sú funkčné. Vyše mesiaca, tam kde boli nainštalované, je to bez pohybu medveďa," hovorí Miroslav Brezovský strážca TANAPu. Samospráva ale aj miestni chatári sa zhodujú na jednom – treba nájsť systémové riešenie. O rok môže byť situácia vraj ešte horšia.

"Cesta, len strieľať a zvlášť mladých medveďov nie je tá dobrá cesta. Problém s medveďmi nie je len vo Vysokých Tatrách, ale je už celoslovenský problém, a to nemôže riešiť samospráva, to musí riešiť vláda," tvrdí primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.

"Má to v rukách ministerstvo životného prostredia, možno stačí sa len dobre začítať do nejakej smernice Európskej únie," myslí si Kalinčíková. Odstrelom ešte nemusí byť koniec. Ministerstvo totiž posudzuje ďalšie žiadosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy