Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezačipované zviera. Ošetriť alebo nahlásiť, riešia veterinári
Zdielať na

Nezačipované zviera. Ošetriť alebo nahlásiť, riešia veterinári

BRATISLAVA / Ak si myslíte, že máte na začipovanie svojho zvieratka ešte čas, máte pravdu. Dajte si však pozor, aby ste to do konca septembra stihli. Okrem pokuty vám hrozí, že veterinár vášho miláčika bez čipu odmietne ošetriť.

Radosti aj povinnosti

Máte nielen radosti, ale aj povinnosti, ak vlastníte domáce zvieratá. Jednou z nich je aj zo zákona vyplývajúce čipovanie psov, mačiek či fretiek.

Ak ale svojho miláčika do konca septembra nedáte začipovať, nie každý veterinárny lekár ho ošetrí. Porušuje tým totiž zákon. "Viacmenej, veterinár ten zákon porušuje a teraz je otázka, čo je horšie, zvieratko začipovať alebo nechať ho uhynúť, keď čipované nie je," hovorí veterinárka Slávka Polanová.

V akútnych prípadoch je veterinár povinný ošetriť

V akútnych prípadoch je veterinár povinný zviera ošetriť aj napriek tomu, že nemá pod kožou mikročip. "Veterinár musí zvieraťu, či má identifikátor alebo nemá, musí mu poskytnúť prvú pomoc," hovorí riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR) Jozef Bíreš.

"Samozrejme nejaká etická a ľudská stránka, sme veterinári a každý v tej akútnej situácii dá prednosť zachráneniu života toho pacienta," hovorí Polanová.

Problémom sú túlavé mačky

Ak veterinár pri bežnom ošetrení po stanovenom termíne zistí, že zviera nie je identifikované a vy ho odmietnete dať začipovať, má právo vás nahlásiť veterinárnej správe. "Veterinár upozorní majiteľa, zviera začipuje a až potom urobí vakcináciu," tvrdí Polanová.

Nie každé zviera však majiteľa má. Problémom sú najmä túlavé mačky. "Ľudia to robia dobrovoľne, na vlastné náklady ich dávajú kastrovať a ošetrovať. Je scestné, aby hradili náklady na čipovanie," uviedla Magdaléna Fülöpová z OZ Majme srdce. "S mačkami naozaj je problém. Nepredpokladáme, že v krátkom čase budú všetky mačky začipované," dodáva Bíreš.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články