Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Otestujte si kvalitu vody na kúpalisku. Stačí obyčajný pohár
Zdielať na

Otestujte si kvalitu vody na kúpalisku. Stačí obyčajný pohár

BRATISLAVA / Kúpanie sa v týchto horúčavách je ten najlepší spôsob, ako sa dobre schladiť. Poteší nás čokoľvek, v čom je aspoň trochu vody a dá sa do toho vliezť. To však so sebou prináša aj viaceré riziká. Hygienici preto radia: buďte opatrní!

Ak sa totiž okúpete vo vode plnej baktérií, nie je vylúčené, že si domov odnesiete suvenír vo forme plesne, či ekzému. Skontrolujte si preto kvalitu vody tam, kam sa chystáte.

Alergické ochorenia či hnačky

Veľká koncentrácia ľudí, ale častokrát aj zvierat v kombinácii s vysokými teplotami totiž vo vode vytvárajú ideálnu liaheň baktérií, plesní, či vírusov,  z čoho nám hrozí nejedno ochorenie. "Alergické reakcie alebo hnačkové ochorenia," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Hygienici preto presne vedia, kde by sme sa kúpať nemali. "Vo vode, kde sa nachádza vodné vtáctvo. Ak sa tam nachádzajú nejaké priemyselné zóny," hovorí Skalická.

Ak je voda priezračná s nádychom do modra je v poriadku. Horšie je aj mútna, zelenkastá, alebo hnedastá, alebo sú v nej dokonca sinice . Na bratislvských kúpaliskách kontrolujú každé dve hodiny pH a chlóru. "Ak nad 7,5 ide tak sa musí upravovať pHačko," hovorí zamestnanec kúpaliska.

Ak teplota stúpa, alebo sa voda začína kaliť, začínajú v bazénoch s dopúšťaním čerstvej. "Je najbezpečnejšia v rozpätí nejakých 23 - 25 stupňov," hovorí zamestnanec kúpaliska.

Otestujte si kvalitu vody sami

Kvalitu vody si však vraj dokážeme otestovať aj sami. Stačí aj obyčajný pohár. "Ak sa nám tam navrchu usadí nejaký kal alebo bahno, tak tá voda nie je vhodná na kúpanie," hovorí Skalická.

S tým, že bude voda najmä na vodných plochách poriadne zahriata vraj môžeme rátať minimálne do konca týždňa. Meteorológ Peter Jurčovič nevylučuje ani štvrtkové očakávané 40-tky.

To víkend sa vraj ochladí aj o 10 stupňov.Aj tropické noci vraj pomaly ustúpia, s 30-mi na budúci týždeň vraj môžeme rátať najmä na juhu. "Sever bude samozrejme o päť až sedem stupňov chladnejší," uviedol Jurčovič. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články