Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Horúčavy hýbu Slovenskom! Takto sa dobre schladíte
Zdielať na

Horúčavy hýbu Slovenskom! Takto sa dobre schladíte

BRATISLAVA/ŽILINA / Horúčavy na Slovensku pokračujú a potrápia nás aj tento týždeň. Vo štvrtok sa opäť očakáva až 40 stupňov Celzia. Preto niet divu, že v spôsoboch ako sa čo najrýchlejšie schladiť, a to kdekoľvek, sú ľudia stále odvážnejší.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Kúpanie vo fontánach je zakázané

Horúčavy nás trápia už niekoľko dní a vedzte, že kúpanie v bratislavských fontánach je zakázané. "V týchto horúčavách vieme privrieť oči a ľudí nepokutujeme, upozorňujeme ich ale že je to chemicky upravená voda a ľudom s citlivou pokožkou môže spôsobiť zdravotné problémy," uviedol hovorca bratislavského magistrátu Ľubomír Andrassy. 

Teplota v Bratislave sa bežne šplhá na 31 stupňov Celzia, aj preto v hlavnom meste bezpečnostné opatrenia platia a budú i naďalej. "Celý týždeň budeme pristavovať tam kde je najväčší pohyb ľudí cisterny s pitnou vodou a vo večerných hodinách budeme kropiť ulice," dodáva Andrassy.

Potok za osadou je najlepšie kúpalisko

Horúčavy sužujú aj chudobné osady na východnom Slovensku. na kúpaliská môžu zabudnúť a tak postačí aj potok za domami. Deťom kúpanie v špinavom potoku neprekáža. "Teplá, dobrá," pochvaľuje si vodu jeden z chlapcov.

V okolí Rožňavy sa teploty držali okolo 32 stupňov Celzia. Gemerské babičky poznajú dobré recepty na schladenie. A nie je to len osvieženie v miestnom potoku. "Len kyslé mlieko, keď sme pili, tým sme sa ochladzovali," prezrádza zaručený recept miestna obyvateľka.

Spánok vonku alebo na sene

V noci sa spávalo vonku alebo na sene a na spálenú pokožku mali tiež svoj recept. "Mama nám dala sladkú smotanu a so sladkou smotanou sme sa natierali," dodáva.

Meteorologická záhradka v Hurbanove je oficiálne najteplejším miestom na Slovensku, v tejto búdke totiž pred rokmi namerali teplotu, ktorá doposiaľ nebola prekonaná. "20. júla 2007 vystúpila na 40,3 stupňa. Dovtedy platil rekord z Komárna, 39,8 stupňa Celzia," uviedol klimatológ SHMÚ Pavol Faško.

"Denná teplota v utorok a strhydrológ edu od 31 do 38, vo štvrtok denná teplota vystúpi pravdepodobne až na 39 a nie je vylúčených aj 40 stupňov," uviedol hydrológ Pavol Beránek. 

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná snímka

Súvisiace články