Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
To nie je vtip! Teploty presiahnu 40 stupňov...
Zdielať na

To nie je vtip! Teploty presiahnu 40 stupňov...

BRATISLAVA / Zmiernenie horúčav priniesol studený front, ktorý v noci a ráno prešiel celým územím Slovenska ďalej na východ. Za ním sa však v ďalších dňoch neochladí, práve naopak.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Až do štvrtka...

Už v utorok sa obnoví vo vyšších vrstvách ovzdušia strednej Európy prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu zo severnej Afriky. "Vo výške približne 1500 metrov vo voľnej atmosfére očakávame zajtra vzostup teploty vzduchu v porovnaní s dnešným dňom cca o 2 stupne Celzia na hodnoty 19 až 21 °C," uviedol meteorológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Norbert Polčák.

Oteplenie bude pokračovať až do štvrtka, kedy v uvedenej výškovej hladine vystúpi teplota vzduchu na juhozápade až na 25 stupňov Celzia.

Padne 40- tka

"V dôsledku výrazného vzostupu teploty vzduchu vo výškových hladinách a málo oblačného počasia očakávame v utorok maximálnu teplotu vzduchu od 31 do 38 stupňov Celzia, v stredu od 32 do 39 a vo štvrtok 33 až 39 °C, dokonca za tejto extrémnej poveternostnej situácie nemôžeme vylúčiť ani magickú hodnotu 40 stupňov," ozrejmil meteorológ. Ako dodal, absolútne najvyššie hodnoty teploty vzduchu sa môžu vyskytnúť v južnej polovici západného a stredného Slovenska.

Pre tieto oblasti vydal SHMÚ na stredu (7.8) v súvislosti s extrémnymi horúčavami výstrahu najvyššieho 3. stupňa. Podobnú situáciu očakávajú meteorológovia SHMÚ aj vo štvrtok.

Sadnúť si do auta v týchto dňoch je doslova utrpenie. Keď je vonku 36 stupňov Clezia, teplota v aute hravo vyskočí aj na 80. Preto by ste mali dobre zvážiť, čo v ňom počas dňa nechávate. Nebezpečné sú horľavé a výbušné veci, ako napríklad zapaľovače. Keď raz v aute začne horieť, do troch minút je po ňom. VIAC TU.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy