Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Je teplo, toto určite nenechávajte v aute
Zdielať na

Je teplo, toto určite nenechávajte v aute

BRATISLAVA / Sadnúť si do auta v týchto dňoch je doslova utrpenie. Keď je vonku 36 stupňov Clezia, teplota v aute hravo vyskočí aj na 80. Preto by ste mali dobre zvážiť, čo v ňom počas dňa nechávate. Nebezpečné sú horľavé a výbušné veci, ako napríklad zapaľovače. Keď raz v aute začne horieť, do troch minút je po ňom.

80 stupňov = odistený granát

Zapaľovač, mobilný telefón, GPS navigácia, alebo dioptrické okuliare. Vzduch zohriaty na 80 stupňov Celzia a priame slnko z nich robia granát s odistenou poistkou. "Palubná doska je vyrobená z materiálu, ktorý to vydrží," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch.

"Dioptrické okuliare sa na slnku správajú ako lupa," vysvetľuje Plesch. Tu už nehovoríme o náhode, ale o nezvratnom procese. Už tenučké sklá spôsobia vznietenie za približne 20 minút.

Z auta vrak za 3 minúty

Prepálenie interiéru je náročnejšie, ale nie nemožné a potom sa to už zastaviť nedá. "Počas niekoľkých minút môžete mať z auta hotový vrak," hovorí Silvia Jančovičová z prezídia HaZZ. "Hrozí vznietenie paliva, ak uniká z nádrže, explózia airbagov, pneumatík a všetkých nezabezpečených tlakových nádob vo vozidle," dodáva Jančovičová.

Napríklad palivovej rezervy. Ak v aute vozíte pohonné hmoty v obyčajnej plastovej fľaši hazardujete nie len s majetkom, ale aj so životom. V tomto teple môže kedykoľvek vybuchnúť!

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články