Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Polovica leta a záchranári evidujú 22 utopených
Zdielať na

Polovica leta a záchranári evidujú 22 utopených

BRATISLAVA / Leto je len v polovici, no počet obetí, ktoré sa utopili v slovenských vodách už dosiahol číslo 22. Sezóna je však v plnom prúde.

50 výjazdov - zväčša kvôli alkoholu

V týchto extrémnych horúčavách by nik nemal ostávať na slnku ani vo vode až do 15 hodiny. Realita je však iná. Ľudí neodradí ani nešťastie druhých, o ktorom sa celé leto dozvedajú z médií. Pri ignorovaní základných pravidiel pritom voči utopeniu nie sú imúnni ani skúsení plavci.  

"Mali sme už vyše 50 výjazdov, najčastejšou príčinou je pitie alkoholu, ale  často svoje schopnosti preceňujú aj veľmi dobrí plavci," informuje hovorca OS ZZS Boris Chmel. Tomáš Rácz šéfoval vodnej záchrannej službe 18 rokov a pri vode zažil množstvo extrémnych situácií vrátane pôrodu.

Z plavca sa stáva neplavec

Tvrdí, že plávanie pod vplyvom alkoholu je rovnako nebezpečné ako šoférovanie. "Aj za cenu fyzického násilia sme nepustili takého človeka do vody. Tá koordinácia je iná pod vodou a z plavca sa stáva neplavec," vysvetľuje vedúci vodnej záchrannej služby Tomáš Rácz.

"Ak si dám pivo a teplo zdvojnásobí účinok, tak je dobré to prekladať minerálkou, čajom," vysvetľuje lektorka odbornej prípravy OS Margita Vernarcová. Ruskou ruletou sú skoky do neznámych vôd. Najnebezpečnejšie na kúpanie sú rieky a to aj také, ktoré pôsobia pokojne. "Voda sa tam točí, aj skúsený plavec sa ocitne v takom valci a odtiaľ ani majster sveta sa nemusí dostať,"dodáva Rácz.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy