Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Naučte deti plávať bez skokov a plávacieho kolesa
Zdielať na

Naučte deti plávať bez skokov a plávacieho kolesa

BRATISLAVA / S letom sa spájajú aj plavecké začiatky. Deti sa dokážu naučiť plávať aj za dva týždne, niektorým to však môže trvať aj dlhšie. Často ale robia chyby samotní rodičia. Napríklad tým, že dieťa hádžu do vody. To môže dieťaťu psychicky ublížiť.

Kolesá a rukávniky deťom skôr zavadzajú

"Rodičia robia také, že nútia dieťa do vody, pritom oni sami nevedia plávať," tvrdí trénerka plávania Ivana Hofericová. Rodičia neplavci alebo tí, ktorí ovládajú prsia s hlavou nad vodou by sa do výučby plávania nemali radšej púšťať.

Rukávniky alebo plávacie kolesá sú najmä pomôcky pre neplavcov. Plávať deti v nich však určite nenaučíte. Takéto pomôcky im skôr zavadzajú v pohybe. Ideálny vek na začatie je 5 rokov. Chýbať nesmú plavecké okuliare.

Najprv hry, potom výučba

Začať treba v plytkej vode. Dieťa by si na vodu malo najprv zvykať nenásilnou hrou. Ako je napríklad chodenie vo vode ako bocian. "Dieťa si kreslí do vody, ponára sa. Rôzne hračky pritom používame," pokračuje Hofericová.

Neskôr môže dieťa skákať ako žaba pričom si hlavu ponára pod vodu. Nádych ústami a výdych nosom pod vodou. Keď stratí strach z ponoru, tak si skúste ľahnúť na vodu v tvare hviezdy. Až potom môžete deťom ukázať rôzne štýly plávania.

Najviac utopených je plavcov

"Dieťa na to pozerá, samo si vyberie štýl. Čiže buď začne prsiarske rúčky alebo kraulovské nôžky. V podstate vieme potom aký štýl by sme hi mali začať učiť, pri ktorom sa nebojí," dodáva trénerka.

Pri učení techniky už môžete použiť aj plávaciu dosku, ktorá je dobrá oporná pomôcka. To, že sa dieťa naučí plávať však ešte neznamená, že ho môže rodič stratiť z dohľadu. Najviac sa totiž topia stále plavci.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články