Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nechutné objavy v jedle. Silikón, vlasy aj červíky...
Zdielať na

Nechutné objavy v jedle. Silikón, vlasy aj červíky...

BRATISLAVA / Konské mäso v potravinách vyvolalo po celom svete zvedavosť, čo všetko jeme a nevieme o tom. Viaceré výskumy poukazujú na to, že konzumujeme naozaj všetko možné. A čo tak červíky v čokoláde? Aj takýto škandál tu už bol...

Chrobáky vyliezli z orieškov čokoláde. Lenže keby ste si kúpili čokoládu aj bez orieškov, môže sa vám stať, že zjete chrobáky, tentoraz pomleté v podobe prísady. Z chrobákov sa totiž vyrába červená potravinárska farba. Ňou sa dofarbuje nielen čokoláda. "Nie radšej si to nepredstavujem," hovorí jedna z opýtaných.

V zmrzline kúsok bobra...

Iné lahôdky sa pod mikroskopom nájdu v chlebe a pečive. Éčka, ktoré mu majú dodať trvanlivosť sú vyrobené z ľudských vlasov dodávaných z čínskych kaderníctiev. Alebo napríklad taká zmrzlina. Napadlo by vám, že spolu s ňou olizujete a pojedáte vlastne kúsok bobra? Taká vanilková, jahodová či malinová môže obsahovať výťažky z bobrích análnych sekrétov. "Ale ie, mne chutí zmrzlina, mne to nevadí," hovorí jedna z opýtaných.

V kuracích nugetách vo fast foodoch je vraj len polovica kuraciny, zvyšok chémia. Značnú časť z nej tvorí to, čo sa skrýva v bujnom poprsí, teda silikón. "Tak asi, keď sme to jedli, tak sme to zvládli," myslí si obyvateľka Bratislavy.  

Vo väčšine spomínaných prípadov ide o prídavné látky známe ako Éčka. "Možno používať do potravín len látky povolené pre príslušnú potravinu a zároveň v povolenom množstve, nachádzajúce sa v zozname uvedeného právneho predpisu," uviedla Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva.

Prídavné látky sú ostro sledované

Spomínaný zoznam schvaľuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín.  "Pridávané látky, ich použitie a použité množstvá v potravinách sú prísne sledované kontrolnými orgánmi," dodáva Merková. V potravinách sa však objavujú látky, ktoré nie sú Éčkové, ale ako známe jedy - napríklad bórax v rezancoch, v pive a vo víne arzén, či ako farbivo čiernouhoľný decht. "Sú to chemické kontaminanty, ktoré sa v potravinách nesmú vyskytovať. Sú zakázané," hovorí Merková. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články