Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Svojim obrazom spustila šialenstvo. Lienku sa pokúšajú nájsť aj známe osobnosti
Zdielať na

Svojim obrazom spustila šialenstvo. Lienku sa pokúšajú nájsť aj známe osobnosti

VYSOKÉ TATRY / Aj keď nepatrí k najznámejším slovenským maliarkam, vďaka jednému malému detailu poznajú jej dielo v mnohých kútoch sveta. Obraz visí na stene jedného z hotelov vo Vysokých Tatrách. Autorka sa po desiatich rokoch musela aj so štetcom v ruke k obrazu vrátiť.

Malú tatranskú lienku na obraze pozná celý svet. Autorka ju namaľovala v životnej veľkosti. Rozkvitnutá horská lúka s rozmermi 4 krát 5 metrov a na nej namaľovaný malý unikát. Obyčajná lienka, ale vyvolala šialenstvo, čo maliarka vôbec nečakala. "Ja som nad tým premýšľala ako nad takou umeleckou výzvou, ale že to spustí takú lavínu, tak to som vôbec nečakala," uviedla autorka obrazu Júlia Haluzová.

"Ľudia si dokonca už robili návody na internete, ako tú lienku nájsť, si ho fotili a potom na počítači hľadali, kde je," povedala Alena Spišiaková, marketingová riaditeľka hotela. Na jednom z najväčších slovenských obrazov lienku hľadali už aj Jeremy Irons, či Byan Adams a státisíce ďalších. Ukazovali na ňu prstom tak často, že ju z obrazu takmer vymazali, a tak ju autorka musela opraviť. "Bolo potrebne zamaľovať ten matný fľak, a potom samozrejme opraviť aj tú lienku, a znova to prelakovať, aby bola ťažko hľadateľná na obraze," potvrdila Júlia Hauzová.

S 200 ročnými obrazmi sa v prípade ich poškodenia musí zaobchádzať úplne inak. "Obraz musí byť prevezený do špeciálnych laboratórií, tam sa ešte musí urobiť röntgen, aby bolo vidieť, ktorá časť je poškodená," vysvetlil historik Dalibor Mikulík. Niektoré historické obrazy musia byť dokonca vystavené za špeciálnym sklom, ten tatranský je zatiaľ iba slávny. "Teraz má obraz ľudskú hodnotu, ale ja si myslím, že o takých 200 rokov bude mat nevyčísliteľnú historickú hodnotu," dodal historik. 

V galérii zvesil muž zo steny vzácny obraz a odišiel s ním preč. Svedkovia ho považovali za zamestnanca :

Súvisiace články