Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bezpečnosť Slovenska preverila jedna z najväčších odborníčok na kyberhrozby
Zdielať na

Bezpečnosť Slovenska preverila jedna z najväčších odborníčok na kyberhrozby

BRATISLAVA / Počítače nám môžu život uľahčiť, ale aj poriadne strpčiť. Už je takmer všetko riadené počítačmi a tak v prípade útokov na počítačové siete môže skolabovať viacero oblastí. Preto je kybernetická bezpečnosť kľúčová. Rozprávali sme sa s jednou zo špičkových odborníčok. Slovensko má podľa všetkého ešte na čom popracovať.

Jedna z najväčších odborníčok na digitálnu bezpečnosť na svete radila dvom americkým prezidentom. Teraz prišla na Slovensku so správou, ktorá hovorí o tom, ako sme pripravení čeliť kyberhrozbám. Melissa Hathaway a jej tím sa pozrel na Slovensko a ďalšie krajiny metódou, ktorá skúmala sedem rôznych sfér pripravenosti - napríklad stratégie, schopnosť reagovať na krízu, modernizáciu právne ho a súdneho systému či inovácie a výskum.

"Slovensko jednoznačne má aj svetlé momenty a to vo všetkých oblastiach. Sú však aj také, ktorým by Slovensko určite malo venovať viac času, peňazí a snahy, aby si zaistilo bezpečnejšiu digitálnu budúcnosť," informuje Melissa Hathaway. 

Slovensko na tom, podľa výslednej tabuľky v správe, nie je najlepšie ani v jednej zo siedmych sledovaných oblastí. "Správu vnímame ako určité zrkadlo, alebo ukazovateľ ako oblasť kybernetickej bezpečnosti vyzerala v uplynulých rokoch. V poslednom období sme ale zaznamenali zásadný posun dopredu, ktorý sa nám darí aj vďaka intenzívnej medzirezortnej koordinácii," hovorí hovorkyňa Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Karolína Tichá. 

"V roku 2018 bol na SR zavedený zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorý má za cieľ zlepšiť bezpečnosť podnikov, ktoré spadajú pod kritickú infraštruktúru a poskytovateľom základných služieb," tvrdí bezpečnostný analytik Ján Andraško. 

Kľúčové sú financie

Opäť sú kľúčové peniaze a nie na nákup počítačov - najdrahší sú kvalitní odborníci, ktorých treba jednoducho preplatiť, aby neodišli do súkromného sektoru."Náš kybernetický priestor je rovnako dôležitý ako napr. voda, zem alebo vzduch. Intenzívne pracujeme na tom, aby sme dosiahli úroveň až 1 promile HDP, približne 100 miliónov eur," dodáva Tichá. 

Slovensko totiž na kybernetickú bezpečnosť z celkového hrubého domáceho produktu dáva len menej ako tisícinu percenta."Treba robiť múdre rozhodnutia a nenechať sa zlákať nízkou cenou. Do bezpečnosti a odolnosti krajiny treba investovať," myslí si Hathaway. "Je veľmi dôležité zaradiť kybernetickú bezpečnosť medzi strategické ciele SR, z dôvodu, že celý nás život sa čím viac digitalizuje. Ak zaspíme teraz, môže to mať veľmi zlé následky," upozorňuje Andraško. 

Poslanci kritizujú vládnu bezpečnostnú stratégiu. Najostrejšie paradoxne tí koaliční. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy