Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Útoky kyberzločincov na voľby. Aj u nás je to hrozba
Zdielať na

Útoky kyberzločincov na voľby. Aj u nás je to hrozba

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V modernej, elektronickej dobe sprevádzajú voľby a referendá po celom svete aj hrozby rôznych kybernetických útokov. Slovensko samozrejme nie je izolovanou výnimkou, a odborníci na to opakovane upozorňujú.

Môže ísť o priame útoky na určitých kandidátov alebo ich štáby, ale môžu to byť aj útoky na povedomie ľudí, voličov. Cez sociálne siete sa niečo vypustí, rôzne dezinformácie, hoaxy, ohovárania, prekrúcania a na to sa treba pripraviť. 

Vo svete bolo takýchto príkladov veľa. Počas amerických prezidentských volieb 2016, okolo brexitu sa kadečo povedalo, na Emmanuela Macrona útočili pred francúzskymi prezidentskými voľbami. Slovensko nie je výnimkou a dá sa predpokladať, že rôzne takéto pokútne aktivity budú či už pred prezidentskými voľbami alebo pred voľbami do Európskeho parlamentu. 

"Tí útočníci neútočia vždy na tú najexponovanejšiu osobu, či už je to priamo nejaký kandídát, alebo niekto, kto má prístup k tým informáciám, ale snaží sa zaútočiť na nejaký najslabší prvok, to znamená, ideálne nejaká asistentka, alebo niekto, u koho sa predpokladá, že nemá také povedomie o bezpečnosti a odtiaľ potom vedia tento útok šíriť ďalej," informuje Pavol Draxler, odborník na kybernetickú bezpečnosť.

Súvisiace články