Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kybernetické útoky na voľby. Mladí špecialisti mali pred sebou neľahkú úlohu
Zdielať na

Kybernetické útoky na voľby. Mladí špecialisti mali pred sebou neľahkú úlohu

BRATISLAVA / Volebná kampaň vrcholí. Centrály niektorých kandidátov však musia okrem reálnych súperov bojovať aj proti anonymným agresorom. Na ich počítače totiž zaútočili organizovaní hackeri. Také bolo zadanie hry pre mladých špecialistov na počítačovú bezpečnosť.

V dvoch volebných štáboch kandidátov na prezidenta po útokoch hackerov boli reakcie na útoky rôzne a hľadali sa riešenia. Uvedomili si, že čelia atakom, ktoré môžu ovplyvniť až celkový výsledok volieb. "Zachytili sme aj úplne iný druh útoku, ktorý sme nečakali, konkrétne na mobilné zariadenia, uniknutie SMS to bolo veľmi zaujímavé a následne aj ošetrené. a je to náročné," uviedol Michal Korchaník, člen volebného štábu. 

Je to náročná, avšak len hra. Hra pre šikovných mladých špecialistov na bezpečnosť informačných technológií. Vymyslení kandidáti na prezidenta sa volajú Gregor Správny a Silvia Prvá. Útoky, ktoré proti ich centrálam viedli hackeri ale môžu byť nasmerované proti akýmkoľvek reálnym kandidátom v rôznom type volieb. "To isté sa snažíme simulovať aj v tejto hre, to znamená, že to nie je len krátky úsek pred voľbami, ale jedná sa ochranu celej práce tohto volebného tímu," povedal Pavol Draxler. V reálnom živote platí, že stačí malá medzera v ochrane, alebo ľahkovážnosť pri používaní počítača či mobilu, a hackeri sa môžu radovať. Motivácie a typy agresorov bývajú rôzne. "Skupiny, ktoré chcú kompromitovať daného kandidáta, ktoré chcú ovplyvniť voľby tým, že vyhrá ich kandidát, prípadne, že nevyhrá kandidát, ktorý im nevyhovuje," dodal Ján Andraško, odborník na kybernetickú bezpečnosť. 

Bola len hra, oveľa horšie je, keď sa kybernetická bezpečnosť podcení v reálnej politike. Veľa by o tom vedeli rozprávať napríklad ľudia z volebného štábu Hillary Clintonovej z posledných amerických volieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy