Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Syry od výmyslu sveta. Ochutnávku ale vyhral ten s príchuťou hip-hopu
Zdielať na

Syry od výmyslu sveta. Ochutnávku ale vyhral ten s príchuťou hip-hopu

BERN / Každý z nás si isto dobre pamätá na kultový český film Slunce, seno, jahody. Zdá sa, že vo Švajčiarsku sa práve experimentom z tejto snímky inšpirovali. Rozhodli sa hudbou zlepšovať. Nie však dojivosť kráv, ale chuť syra. Tamojší mliekari prišli na to, že najlepšie ten, ktorému púšťali populárny hip-hop.

Ementál, brie, camembert, feta, či eidam - každému chutí niečo iné. Aj medzi samotnými druhmi ale nájdeme výrazné chuťové rozdiely - inak si labužníci užijú francúzsku produkciu, niekto siahne po našej slovenskej, ale vo svete je veľmi uznávaný najmä syr zo Švajčiarska. A práve tam vyskúšali jeden hudobný experiment. Potrebovali naň špeciálne reproduktory, rôzne druhy hudby, 9 bochníkov ementálu a drevené škatule. A potom už len čakali, ako to dopadne. "Spočiatku to bolo zvláštne až mierne desivé. Ale v skutočnosti sa rozdiely ukázali pomerne jasne - v textúre, chuti, vôni aj v tvare," uviedol Benjamin Luzuy, šéfkuchár a člen poroty. 

Každý syr si užil vlastný 24-hodinový hudobný koncert. Jednému púšťali mózartovu Magickú flautu, ďalší si užil Led Zeppelin, v ponuke bolo ale aj techno, hip-hop, či ambient. Jeden ponechali bez akéhokoľvek hudobného zážitku. A potom nechali porotu aj návštevníkov sa do syra zahryznúť. Porota ho dokonca ochutnávala dvakrát a vyriekla jasné rozhodnutie - najlepšie chutí hip-hopový. Informácie o experimente sa pomerne rýchlo rozkríkla. Ľudí nápad nadchol. Chceli by ochutnať aj iné žánre. "Ľudia volali a pýtali sa - máte aj syr s balkánskou hudbou, alebo s blús, či AC DC? Tak mi napadlo - prečo to neskúsiť. Takže budeme pokračovať, určite to stojí za výskum," dodal Beat Wampfler, výrobca syra. 

Súvisiace články