Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kuchynský odpad nevyhadzujte do záchodov, myši budú mať hody
Zdielať na

Kuchynský odpad nevyhadzujte do záchodov, myši budú mať hody

BRATISLAVA / Zákon neodporúča vyhadzovať kuchynský odpad do kontajnerov. Na druhej strane ale štát či samospráva iné riešenie neponúka. Bežný panelákový obyvateľ tak stojí pred tvrdým orieškom, kam teda s kuchynským odpadom? Rozlúsknuť ho sme sa pokúsili s odborníkmi.

Ani do záchoda, ani do koša

Spláchnite zvyšky jedla do záchoda a koledujete si o to, že vám čoskoro cez záchodovú misu do bytu nalezú nepríjemní návštevníci. Myši. Takto to môže dopadnúť a nie zriedka. Pach potravy potkana priláka cez kanalizáciu a wc až do vášho bytu.

Ak zvyšky jedla vyhodíte do smetného koša, do bytu vám síce potkany nenalezú cez wc misu, no budete ich mať pre zmenu húfy okolo kontajnerov. Čo príjemné nie je taktiež. Kam teda so zvyškami potravy, ak bývate v paneláku? Štát a ani samospráva zatiaľ iné riešenie nemá. Ako to riešia v iných krajinách, napríklad v Amerike?

V USA majú drvičky

"Základným vybavením každej kuchyne v USA je drvič odpadkov," informuje redaktor TV JOJ žijúci v Los Angeles, Maroš Kočan. Je to akýsi mixér, ktorý je namontovaný namiesto sifónu pod drezom. Do odtokového otvoru  v podstate posúvate zvyšky ovocia, zeleniny, pečiva, mäsa alebo kostí.

"Sa stlačí vypínač a to pomelie, pustí sa voda a je po odpade, umývadlo čisté," dodáva Maroš. Američania takto fungujú už viac než polstoročie a do smetných košov potraviny nevyhadzujú. Cena drviča je od 50 dolárov. U nás by vás to stálo cez 200 eur. A potkany to môže lákať rovnako, ako splachovanie cez wc. 

Ďalšou alternatívou je kompost

"Bude to naďalej atraktívne, lebo ich hlavne pachové stopy lákajú," tvrdí predseda cechu deratizérov Dr. Zdeno Jaško. Dá sa tomu zabrániť tým, že použijete dobrú dávku saponátu. "Je to pomerne nákladné riešenie, na druhej strane, vôbec nejde o ekologické riešenie," hovorí zase odborník na bioodpady Ing. Marián Kobolka.

Tento odborník odporúča kompostovanie - na akom fičí 80 percent Rakúšanov a aj v panelákoch. Kompostovacie nádoby môžete mať na balkóne vo svojom byte, alebo jednu spoločnú pre vchod - cena sa pohybuje od 80 eur. Zvyšky zeleniny, ovocia, mäsa, kostí, servítok - to dokáže premeniť na kompost za 24 hodín.

"Potom ten kompost môžu použiť pre domové rastliny," dodáva Kobolka. Odpad v nádobe spracúvajú mikroorganizmy, a to vraj nezapácha.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

ISIFA

Súvisiace články