Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slováci sú leniví separovať, najlepší je Trenčín
Zdielať na

Slováci sú leniví separovať, najlepší je Trenčín

SIELNICA / Slováci majú stále čo doháňať! Aj keď sa snaha cení, pri separovaní je slovenský národ pomerne lenivý. Zástupcovia miest a obcí Slovenska sa zišli v Sielnici (okr. Banská Bystrica), kde riešili problematiku separovaného zberu. Dokonca vybrali aj najlepšie separujúce mesto.

Separovať sa nám nechce

Leniví sme najmä vtedy, ak nikde v okolí nemáme zberné nádoby, kde by sme papier či plasty triedili. Vzorom medzi krajinami Európskej únie je Belgicko. "Vytriedia 45 kíl odpadu na obyvateľa a rok. A u nás je to iba 23 kíl," hovorí Hana Nováková z organizácie Envi-pak.

Mestá a obce na Slovensku povinne separujú odpad už tri roky. Doteraz bola celá záťaž na pleciach samosprávy. To by sa malo zmeniť schválením legislatívneho zámeru nového zákona o odpadoch.

Po novom by tak mali samotní obchodníci a výrobcovia znášať všetky náklady súvisiace so separáciou. "Konečne to bude pre mestá motivujúce. Budeme na úrovni vyspelých štátov...," hovorí generálny sekretár Únie miest Slovenska, Marián Minarovič.

Ekologický počin roka - Huncovce

Na konferencii ocenili obec Huncovce za ekologický počin roka. Medzi najlepšie separujúce mestá a obce sa zaradil Žiar nad Hronom, Dubnica nad Váhom, Alekšince či Močenok. No prvenstvo patrí Trenčínu.

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy