Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensku hrozí súd, pre úradníčku a vtáky
Zdielať na

Slovensku hrozí súd, pre úradníčku a vtáky

BRATISLAVA / Úradnícky preklep z dielne ministerstva životného prostredia zrejme postaví Slovensko pred súd. Našu legislatívu o ochrane vtáctva sme mali totiž zosúladiť s tou európskou. A aj sme tak viac menej urobili. Ibaže vďaka popleteným písmenkám a číslam je defakto neplatná.

Meškáme

Už niekoľkokrát sa Slovensku len tesne podarilo uniknúť žalobám, keďže si všetko nechávame na poslednú chvíľu. Bola to napríklad smernica o odpade, ale najnovšie je to ochrana vtáctva

S Európskou komisiou sa napríklad absolútne nevieme zhodnúť na vyplácaní vianočných dôchodkov do zahraničia. Slovensko ich za hranice posielať nechce, komisia už pripravuje žalobu. O to bizarnejšie pôsobí ochrana divých husí. Chrániť ich chceme všetci, ibaže do cesty sa postavil úradnícky škriatok.

Chaos

"Text vyhlášky neodkazuje správne na prílohy, je to zle spracované," povedal Jozef Ridzoň z SOS BirdLife. Podobných popletencov je tam viacero. Ide o dve územia - Dunajské Luhy a Záhorské Pomoravie. Miesta, ktoré sú najväčším hniezdiskom v strednej Európe. Prezimovať sem prilieta až 100 000 vtákov. A stále sa na ne môže poľovať

"Slovenská republika porušuje právne predpisy Európskej únie pokiaľ ide o ochranu voľne žijúcich vtákov," uviedol hovorca zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Hrozí nám súd

"Vzhľadom na to, že sa tento proces znova otvoril, možno pre nešťastnú chybu, alebo nedorozumenie, budeme sa snažiť vyriešiť problém čo najskôr," povedal hovorca Ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Európska komisia nám tak dáva dva mesiace na to, aby sme si dali do poriadku legislatívu. Pokiaľ tak neurobíme, alebo to nestihneme, zrejme popoženie Slovensko pred súd.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy