Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odkaz do Bruselu: Múr na Luniku IX. je o bezpečnosti!
Zdielať na

Odkaz do Bruselu: Múr na Luniku IX. je o bezpečnosti!

KOŠICE / Dajú ho strhnúť ako ten berlínsky alebo nie? Múr v Košiciach eurokomisárka pre kultúru označila ako protirómsky a segregačný. Vybudovali ho na žiadosť obyvateľov, ktorí majú na vec odlišný názor. Viac než dva metre vysoký múr delí časť sídliska Luník VIII od vzdialeného a problémového Luníka IX viac menej len opticky. Stojí relatívne krátko, no už tam vraj pomohol znížiť kriminalitu.

Vedenie Košíc: Po hlave si skákať nenecháme

Úradníci z Bruseli zrejme košické historické pamiatky nepoznajú, no podľa listov, ktoré posielajú košickému primátorovi veľa vedia o múre, ktorý oddeľuje Luník VIII a Luník IX. 

"Niekto z Bruselu rozhoduje o nás, bez toho, aby sa sem prišiel pozrieť," hovorí jedna z obyvateliek. "My sme diskriminovaní - tí, ktorí tu bývame a nie oni, na Luníku IX," pridáva sa aj ďalšia.

Vedenie mesta odkazuje do Bruselu, že si po hlave skákať nenechá. "Európska komisia nie je nijako nadriadená mestu Košice," hovorí hovorkyňa Magistrátu mesta Košice Martina Urik Viktorínová.

No priznáva dva fakty. Že plot, ktorý dal postaviť tamojší starosta, by tam stáť nemal. "Je to čierna stavba a mestská časť, ktorá iniciovala postavenie tohto múra, je zodpovedná za porušenie zákona," doplnila Urik Viktorínová.

"Ja som im oznámil, že začíname takúto stavbu realizovať. Nedostali sme žiadnu námietku, žiadnu zápornú odpoveď," bráni sa starosta Mestskej časti KE - Západ Rudolf Bauer.

A druhý fakt je tento. "Priznávame, že situácia s neprispôsobivými občanmi v Košiciach je vážna a pozývame zástupcov Európskej komisie do Košíc, aby sa o tom prišli presvedčiť na vlastné oči," hovorí hovorkyňa Magistrátu mesta Košice. 

"Len tohto roku došlo na Petzvalovej a Mikovíniho ulici k 14 priestupkov a 2 trestným činom," hovorí ďalej starosta Mestskej časti KE - Západ.

Okradnutí dôchodcovia a poškodené autá. To sú fakty, ktoré zaznamenala polícia. Vo väčšine prípadov obyvatelia Luníka IX používali lúku ako skratku, ktorú im plotom nakoniec zahatali.

Je to na rozhodnutí stavebného úradu

Budú ho musieť teda zbúrať? "Momentálne je to výlučne na rozhodnutí stavebného úradu," hovorí Urik Viktorínová.Obyvatelia sídliska odkazujú eurokomisárke, že plot si budú brániť vlastnými telami. Na ich strane stojí aj starosta, ktorý ho dal postaviť. 

"Je to vo verejnom záujme, aby tam takéto oplotenie bolo," hovorí Rudolf Bauer. Vyzerá to ale tak, že príkaz na búranie tak skoro nepríde. "Stavebný úrad má lehotu na začatie konania o dodatočnom povolení alebo odstránení stavby v rozsahu až jeden rok s tým, že lehota na ukončenie takéhoto konania neexistuje," uzavrela Urik Viktorínová.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy