Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Európska komisia nariadila zbúranie protirómskeho múru
Zdielať na

Európska komisia nariadila zbúranie protirómskeho múru

KOŠICE / Európska komisia vyzvala Slovensko k bezodkladnému zbúraniu betónového múru, ktorý bol postavený v Košiciach, aby oddelil miestnych Rómov od obyvateľov.

Múr v rozpore s EÚ

Podľa komisárky pre vzdelávanie, kultúru, mnohojazyčnosť a mládež Andruly Vassiliuovej sa múr nezlučuje s hodnotami, na ktorých je vybudovaná Európska únia. "Pevne verím, že stavba fyzických prekážok sa rozchádza s hodnotami, na ktorých je založená naša Európska únia, najmä s rešpektom k ľudskej dôstojnosti a k ľudským právam, vrátane práv osôb, ktoré patria k menšinám," napísala komisárka v liste košickému primátorovi Richardovi Rašimu.

Zbúranie múru

"Úrady v Košiciach musia zbúrať tento múr bezodkladne," dodala Vassiliuová. Komisárka taktiež dodala, že protirómsky múr, ktorý spôsobuje segregáciu časti populácie, je v rozpore s duchom titulu Európskeho hlavného mesta kultúry. Tým sú Košice v roku 2013.

Primátor pripustil, že múr bol postavený nelegálne a je dielom bývalého starostu mestskej časti, v ktorej bol postavený. Oddeľuje košické sídlisko Západ od štvrtí Luník VIII a Luník IX.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy