Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Lunix IX. čistia od výkalov. Bude to stáť 7500 eur!
Zdielať na

Lunix IX. čistia od výkalov. Bude to stáť 7500 eur!

KOŠICE / Zdá sa, že na sídlisku Luník 9 zavial nový vietor, aj keď sa tam vraj pre veľký zápach v týchto dňoch nedá dýchať. Po oteplení nič nové. To naštartovalo niektorých obyvateľov, ktorí sa rozhodli, že si tam urobia poriadky. Opäť tam totiž musela nabehnúť firma odpratať ľudské výkaly, aby sa odtiaľ nešírila epidémia. Dlhoroční nájomníci si chcú dokonca vytvoriť skupinu proti nezodpovedným.

Rovnaká situácia ako pred rokom

Na Luniku IX. sa pohli ľady a to doslova. Po zime sa tu začali topiť výkaly a nastala tu kritická situácia, presne taká ako pred rokom. Namiesto blata z pivníc museli odstraňovať ľudské výkaly. V niektorých panelákoch dokonca siahajú až po kolená.

"Ak by sme nekonali hrozí nám sankcia, z dôvodu možnosti šírenia chorôb. Odhadovaný náklad na čistiace práce dosahuje 7500 eur," povedal Martin Paška z Bytového podniku mesta Košice. Obyvatelia ktorí to spôsobili, sa najradšej na práce len prizerajú.

Peniaze mohli byť použité na opravy

Zdá sa, že súčasný starosta sa problému rozumie a s bytovým podnikom chce spolupracovať. Rozhodol sa, že do práce naženie obyvateľov. "Zbytočné peniaze, upracme si to sami," prihováral sa k obyvateľom starosta Luniku IX. Dionýz Slepčík. Podľa bytového podniku mesta Košice, za peniaze použité na čistenie, sa mohli čiastočne opraviť zatekajúce strechy, ktoré boli taktiež zničené jednotlivcami pri odstránení kovových častí.

Rozum začínajú dostávať aj niektorí obyvatelia, rozhodli sa naučiť svojich susedov, používať toalety. Oni sami totiž odrezali odpadové rúry v pivnici aby im výkaly odtekali z bytov.

Elektrinu už platia, nájom prestali

"Obyvatelia si vynášajú smeti po schodoch, časť vyhadzujú cez okná, časť sypú do centrálnej kanalizácie," opisuje vážnu situáciu Martin Paška.

Na problémovom sídlisku nastal nový jav, obyvatelia si síce začali platiť za elektrinu a vodu, no na úkor nájomného. "Nájomné závisí od kategórie bývanie, konkrétne je to 3. a 4. kategória, od 20 do 70 eur mesačne," bytový podnik. Správca musí prijať tvrdé a rázne opatrenia. V prípade ak nájomník nebude mať uhradené minimálne nájomné za posledný mesiac, neumožnia mu odoberať elektrickú energiu do bytu.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy