Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Luník IX vraj chcú presťahovať. Kompetentní to nepotvrdili
Zdielať na

Luník IX vraj chcú presťahovať. Kompetentní to nepotvrdili

Do Humenného smerujú 3 tisícky Rómov z Luníka IX. – takáto informácia koluje medzi Humenčanmi už celé týždne. Sťahovanie si vysvetľujú tým, že ich primátorka chce vraj kandidovať do europarlamentu a práve presídlenci z Luníka by ju mali zvoliť. No kým Vaľová kandidatúru vylúčila, košickí Rómovia by Humenným nepohrdli.

Chystá sa veľké sťahovanie?

 V osade Podskalka má oficiálne trvalý pobyt asi 400 ľudí. Reálne ich tam však žije 1 300. A pribudnúť vraj majú ďalšie tri tisícky. Toto sa po Humennom šepká už týždne. Rómov tu vraj majú presťahovať z košického Luníka IX. Na Podskalke však o prírastku nechcú ani počuť.

V posledných rokoch z Luníka IX ubúda, a to po zbúraní zdevastovaných panelákov. Miestni obyvatelia by najradšej privítali, ak by im postavili nové príbytky, no nebránia sa ani presídľovania, obávajú sa však, či by sa na nich v novom prostredí zvykli.

Vraj snaha o nových voličov

"Možno také zlé jazyky potrebujú niečo hľadať. Je to absolútne vymyslené, mesto nechystá žiadne presídlenie neprispôsobivých občanov z Luníka IX," uviedla primátorka Humenného Jana Vaľová.

Hoci podľa vedenia mesta ide iba o fámy, práve s primátorkou si ľudia presídlenie Rómov dávajú do súvisu. Vaľová sa vraj chystá kandidovať do Európskeho parlamentu a úspešná by mala byť aj vďaka hlasom od presídlencov z Luníka. "Ja sa nechystám nikde kandidovať, pretože si myslím, že mám už dosť funkcií," tvrdí však Vaľová.

Obyvatelia Luníka IX ostávajú

Vedenie košického magistrátu vraj túto ponuku naozaj dostalo. "Takáto informácia sa dostala aj k nám, ale mesto Košice v žiadnom prípade nad niečim takýmto neuvažuje," reagovala hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová. Z akejsi hromadnej deportácii teda zrejme nič nebude, iba ak by obyvatelia Luníka IX začali cestovať na vlastnú päsť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Lunik IX_sídlisko_zachmúrené_ulica_auto_zdevastované

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy