Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nevšedný pamätník v Košiciach. Steny zdobia potkany
Zdielať na

Nevšedný pamätník v Košiciach. Steny zdobia potkany

Okrem stredovekého Dómu sv. Alžbety či historického divadla sa Košičania po novom môžu pochváliť aj nástennými maľbami, ktoré sa rozmohli po sídliskách. nejde však o žiadne protizákonné grafity.

V rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry, by takto chceli oživiť zastaralé budovy a skrášliť ich chátrajúce múry. Problém je v tom, že  niektoré diela sú podľa obyvateľov na smiech."Je to vizuálny teror," myslí si historik umenia Gabriel Kladek. 

Budovu obchodného centra zdobia maľby potkanov v nadmernej veľkosti. Maľba je síce povolená a schválená, ale u detí vyvoláva strach. "Je to stokrát zväčšené a toľkokrát nezväčšili ani sochu Lenina v Rusku," tvrdí Kladek.

Košický problém s potkanmi

Košice majú s potkanmi problém. Konkrétne na známom sídlisku Lunik IX. je to s ich množením hotová katastrofa. Vyliezajú najmä v noci a medzi panelákmi pochodujú ako neohrozené tisícové vojsko. "Každý normálny človek chce potkanov zlikvidovať, my im staviame pamätníky," rozhorčuje sa Kladek.

Potkany či penis 

Preto sa známy historik a kritik rozhodol s maľby urobiť žart. Na vlastné náklady dal vyrobiť tabuľku s nápisom: "Pamätník obetiam deratizácie potkanov" a z maľby sa v okamihu stal pamätník.

Ďaľšiu monumentálnu kresbu mali Košičania na budove vysokej školy. Penis siahajúci po štvrté poschodie. "Nás to veľmi mrzí, že také čosi sa zjavilo na našej budove," uviedol Ladislav Mirrosay, rektor UPJŠ Košice.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy