Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
New York má vo svojom logu srdce, Košice vagínu!
Zdielať na

New York má vo svojom logu srdce, Košice vagínu!

Akcia moderného umenia spred necelých dvoch rokov sa skončila pre Košičanov fiaskom. Pouliční umelci totiž metropolu východu vymaľovali ako ženský pohlavný orgán. K tomu pridali aj kus mužskej pýchy a všetko to vycapili na stenu košickej univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

11-metrový penis na budove internátu

"Monumentálny 11-metrový penis... Ja toto mesto mám rád, ale toto je dehonestujúci nápis," komentuje "ozdobu" mesta historik umenia a Košičan Gabriel Kladek, ktorý sa rozhodol urobiť rázny krok voči týmto "dielam".

V názve mesta mať totiž ženský pohlavný orgán nie je veľkolepá prezentácia. Takto totiž Košice prezentujú tzv. umelci street artu. Maľby pouličného umenia ešte k tomu zdobia budovy Košickej univerzity. Denne tade prejdú stovky študentov aj vyučujúcich.

Vagína v názve mesta pohoršuje

"Nikto netušil, že to tam je... nás to veľmi mrzí, že také čosi sa zjavilo na našej budove... S realizáciou street artu sme súhlasili len z tých dôvodov, že z celého internátu opadávajú fasády a chceli sme, aby to aspoň trošku vyzeralo, kým dospejeme k tým finančným zdrojom, ktoré by nám to umožnili celé opraviť," komentoval aj rektor univerzity Ladislav Mirossay.

Vedenie univerzity sa chystá v najbližších dňoch dehonestujúce nápisy a maľby odstrániť. Názov mesta však nenechal tak historik Kladek. Zlikvidoval ho. "Teraz vedome poruším autorské právo na tento nápis... Najradšej by som to urobil aj s penisom, ale bez lešenia to nejde a neviem lietať."

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy