Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nutné búranie na Luníku IX. Zmizlo totiž všetko železo, aj to nosné...
Zdielať na

Nutné búranie na Luníku IX. Zmizlo totiž všetko železo, aj to nosné...

Demolačné bagre, niekoľko policajných hliadok a množstvo prizerajúcich sa obyvateľov. Takto v pondelok vyzeralo popoludnie na známom košickom sídlisku Luník IX. Vedenie mesta totiž nariadilo zbúranie zdevastovanej bytovky, ktorá mala poškodenú statiku a ohrozovala životy.

Mesto sa na demoláciu pripravovalo takmer tri mesiace. Zdevastovaný blok na Hrebendovej ulici, v ktorom bolo pôvodne 33 bytov, bude už onedlho definitívne minulosťou.

Narušená statika ohrozovala životy

V totálne zdevastovaných bytoch žili takmer všetci obyvatelia bez nájomných zmlúv. Blok zničili natoľko, že poškodili jeho statiku. Na dome chýbali brány a dokonca aj okná. Narušená statika navyše ohrozovala nielen zdravie, ale aj životy ľudí. Hovorí koordinátor pre Luník IX Miloš Ihnát: "Zdevastovali všetko, čo sa zdevastovať dalo, zábradlia, nosníky, železo, no hlavne vyťahovali nosné železo."

Pred samotným búraním však museli vyriešiť problém s odpadom. V okolí budovy ho bolo niekoľko ton. V pondelok už však búraniu nič nebránilo. Július Labdavský z demolačnej firmy: "Pomáhať bude aj bager, aby sme čo najrýchlejším spôsobom demontovali tento obytný blok."

Divadlo pre miestnych, najmä deti

Pracovníci firmy museli v prvom rade dohliadať na bezpečnosť. Miestni obyvatelia sa na to, ako bytovka mizne pred očami, len prizerali. Všetko sa udialo bez väčších emócií a v pokojnej atmosfére. Zvedavé boli najmä deti, ktoré všetko sledovali z kopca za blokom. Na celú akciu dozeralo niekoľko policajtov.

Koordinátor pre Luník IX Miloš Ihnát: "Bude tu spolupracovať mestská aj štátna polícia a najmä mestská polícia." Tá posilní hliadky predovšetkým v noci. Aj keď je okolie oplotené, vedenie mesta sa obáva, aby sa v objekte nestal žiadny úraz. Opäť Miloš Ihnát: "Boli poučení aj po stránke bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci."

Práce by sa mali skončiť v pondelok. Mesto však už teraz ráta s tým, že toto nie je posledný blok, ktorý búra. Zdevastované sú prakticky všetky bytovky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Búranie_Luník IX_bager

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy