Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obyvatelia Luniku IX rozoberajú vlastné byty
Zdielať na

Obyvatelia Luniku IX rozoberajú vlastné byty

Košický Lunik IX bol opäť hore nohami. Tamojší obyvatelia sa pustili do rabovania panelákov. Viaceré z nich ledva stoja. Vedenie mesta tam poslalo políciu zachraňovať zvyšný majetok. A z bytov, ktoré sa budú demolovať, mesto zobralo okná aj dvere.

Odcudzovali dvere, okná...

Potom, čo pracovníci bytového podniku oznámili búranie paneláku, začali bývalí obyvatelia konať a pohromade nenechali ani steny. Nekonečná devastácia prinútila správcu okamžite zasiahnuť. "Dochádzalo k rozkrádaniu a odcudzovaniu okien, dverí, mreží, balkónových zábradlí, všetkého, čo bolo z kovu," informoval Martin Paška z Bytového podniku mesta Košice.

Správca paneláku sa preto aké-také použiteľné zvyšky rozhodol zachrániť, aj napriek tomu, že v bytoch sú stále nelegálni obyvatelia. "Všetky predmety, ktoré odoberáme, hlavne okná a vstupné dvere budú použité na tomto sídlisku na zrekonštruovanie existujúcich bytových domov," dodal Paška.

Chcú novú výstavbu

"Všetko, čo robíme je v medziach zákona," tvrdí Paška. Demontáží okien dokonca v niektorých rodinách bránili vlastnými deťmi. "Kde mám s tým bábätkom ísť," kričala obyvateľka sídliska. S Mirom žije v byte 28 ľudí, z toho 13 detí. Od mesta očakáva výstavbu nových bytov, kam by sa mohli presťahovať. "Áno, aby mi dali byt, veď kde pôjdeme s toľkými deťmi," hovorí Miro.

"V tejto chvíli mesto nad akoukoľvek výstavbou na Luniku IX nemôže ani uvažovať," informovala hovorkyňa Magistrátu Martina Viktorínová. Táto akcia je len pokračovaním toho, čo sa tu začalo. O niekoľko dní sem dovezú ťažké mechanizmy a ďalší panelák na Luniku IX bude minulosťou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Lunik IX._deti na sídlisku_bytovka_búranie_boj

SITA

Súvisiace články