Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Plyn by mohol byť lacnejší!
Zdielať na

Plyn by mohol byť lacnejší!

BRATISLAVA / Plyn pre Európu a pre Slovensko môže byť lacnejší už v budúcom roku. Európska komisia tlačí ruský Gazprom medzinárodným súdom k zníženiu jeho ceny. Slovenská vláda zasa vidí veľmi nádejne rokovania o novej cene s Ruskom. Niektorí odborníci varujú, že ak čoskoro plyn nezlacnie, európsky priemysel sa dostane do úzkych.

Monopol

Európska komisia chce už ku koncu tohto roka zasiahnuť voči ruskému Gazpromu, aby ho donútila znížiť ceny plynu pre krajiny Európskej únie a teda aj pre Slovensko. Túto informáciu získala agentúra Reuters od jedného z eurokomisárov. Gazprom už dlhší čas leží v žalúdku Európskej komisii. "EK podozrieva Gazprom zo zneužívania dominantného postavenia na trhu," hovorí analytik J&T banky Michal Šnobr.

Teraz mieni pritvrdiť a podať žalobu. Hlavný dôvod nátlaku však môže byť inde. USA začali pred časom ťažiť tzv. bridlicový plyn a ten je trikrát lacnejší. Vďaka tomu má americký priemysel obrovskú konkurenčnú výhodu a dáva na frak európskemu. Ten by sa za pár rokov mohol dostať do úzkych. "To je dôvod prečo EK robí také tvrdé opatrenia voči Gazpromu," vysvetľuje Michal Šnobr.
MICHAL ŠNOBR, ANALYTIK J&T BANKY

Lacnejší plyn

Nejde vraj o najšťastnejšie kroky a navyše nemusí to byť tak rýchlo. "Pôjde o dlhodobý proces. Bude trvať niekoľko rokov a nie mesiacov," myslí si analytik. Slovensko má údajne strácať na predaji plynu pre domácnosti až okolo 80 miliónov eur ročne. Úspech EK v spore by mu teda pomohol. "Aby SPP negeneroval v budúcnosti straty," dodal hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. Slovenská vláda a ani ministerstvo hospodárstva sa k spomínanému sporu nechce vyjadrovať, keďže si verí, že dokáže sama vyjednať lepšie ceny pre Slovensko, než EK.

Doterajšiu nevýhodnú zmluvu, ktorá Slovensko dostávala do straty, by 
mohla nahradiť nová, výhodnejšia. Rokovania vraj vyzerajú veľmi sľubne. "Rokovania sa vyvíjajú pozitívne. Akonáhle bude nižšia cena plynu, tak je možné, že v krátkom období sa prejaví aj na cenách plynu pre domácnosti," dodal Stanislav Jurikovič.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy