Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Lacnejšie hypotéky pre mladých? Tu sú podmienky
Zdielať na

Lacnejšie hypotéky pre mladých? Tu sú podmienky

BRATISLAVA / Mladí žiadatelia o hypotéku to budú mať od utorka opäť o niečo jednoduchšie. Zvýši sa hranica príjmu pre získanie štátnej dotácie. Štát vám prispeje na maximálne 50-tisícovú hypotéku ak máte menej ako 35 rokov. Ďalšou podmienkou je výška zárobku. A práve tam sa otvárajú nové možnosti pre tisícky Slovákov.

Štátna dotácia

O hypotéku so štátnou dotáciu budú môcť od utorka požiadať mladí Slováci s príjmom maximálne 1 063,40 eur. V poslednom štvrťroku sa táto hranica zvyšuje o vyše 30 eur. "Očakávame zvýšený záujem, nakoľko viac ľudí bude spadať pod túto hranicu. Keď ide o pár, táto hranica sa zdvojnásobí", uviedla hovorkyňa banky Zuzana Eliášová.

"Záujem rastie z dvoch dôvodov. Zvyšuje sa príjem a znižuje sa sadzba na novo poskytnutých úveroch," vysvetľuje hypotekárny špecialista Ján Ondráš.

Najlacnejšie požičiavanie

Hypotéka pre mladých je v súčasnosti zrejme najvýhodnejší úverový produkt na Slovensku. Jej úročenie klesá hlboko pod jedno percento. "Je zvýhodnená o 3% na úrokovej sadzbe, kde 2% dotuje štát a 1% banka", vysvetľuje hovorkyňa banky Zuzana Eliášová.

Pri súčasných sadzbách medzi tromi a štyrmi percentami je po zľave radosť splácať. Podobne ako pri klasických, ani pri tejto hypotéke netreba zabúdať na ťažšie chvíle. "Úrokové sadzby, ktoré sú dnes neznamená, že budú aj o 20-30 rokov, teda počas celého obdobia, na ktoré sa ľudia zadlžujú," upozorňuje finančný sprostredkovateľ Ján Porázik.

Skoršie splatenie

Výhodou je, že od septembra minulého roka môžeme časť úveru, prípadne celý, splatiť bez pokuty. Týka sa to však len výročia fixácie. Mimo nej sa podmienky líšia. "V našej banke môže klient vyplatiť až 10% zostatku úveru každý rok bez poplatku," uviedol hypotekárny špecialista Ján Ondráš.

"Bezplatne je možné splatiť raz do roka 20% zostatku istiny", povedala hovorkyňa banky Zuzana Eliášová. Finančný sprostredkovateľ Ján Porázik však upozorňuje. Podmienky sa môžu postupne meniť a banky na to vopred nemusia upozorniť. Treba si podmienky poriadne prečítať, aby sme neboli nepríjemne prekvapení.

Nič nie je zadarmo

Ani bezplatné splatenie hypotéky však nemusí byť celkom zadarmo. Za každý úkon si totiž banka účtuje servisný poplatok. Či už je to žiadosť o predčasné splatenie alebo potvrdenie o refinancovaní. "Za administratívne úkony si môžu banky pýtať poplatky od 20 do 150 eur," vysvetľuje Ján Porázik. Nízke úroky sú síce lákavé, no naďalej platí, že aj lacné peniaze treba skôr či neskôr vrátiť.

Téme sa venuje reportér Michal Rybanský. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy