Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rudolf si z okolia domu urobil Švajčiarsko. Smeti tam nenájdete...
Zdielať na

Rudolf si z okolia domu urobil Švajčiarsko. Smeti tam nenájdete...

PRIEVIDZA / Pán Rudolf Hlavna z Prievidze si pred panelákom, v ktorom býva, urobil malé Švajčiarsko. Na zemi tu nikde nenájdete žiaden papierik, všetky stromy aj trávnik sú upravené. Bývalý baník sa o okolie paneláku stará už 30 rokov. Denne ho tu vidieť so smetiakom a vedrom v ruke. Na zemi už podľa jeho slov našiel všeličo.

Za 30 rokov vyzbieral 11 000 fliaš

Rudolf Hlavna sa stará o okolie paneláku, v ktorom býva 365 dní v roku a za každého počasia. "Ja to robím 30 rokov. Za ten čas som vyzbierali 11 000 košov, minimálne 50 000 fliaš," hovorí Rudolf.

Celý život tvrdo pracoval v bani. Len čo prišiel z roboty, už sa aj pustil do upratovania. Začiatky boli podľa neho najťažšie. Odpadu bolo toľko, že ho mohol voziť vo fúriku. "Po zime som sem vyšiel a som tu zbieral vkuse 7 hodín, 45 minút," hovorí.

Na zemi našiel nábytok aj jedlo

Na zemi našiel podľa jeho slov už takmer všetko. Od nábytku až po jedlo. "Ľudia si ani neuvedomujú, že kŕmia potkanov. Aj taniere s jedlom som zbieral po ľuďoch, čo vyhodili z okna a nebolo to raz," tvrdí. "Robí to úplne zadarmo," hovorí sused. Podľa susedov je to, čo Rudolf robí, obdivuhodné.

"Pán Hlavna je svetlou výnimkou, veľmi často sa stretávame s tým, že ľudia znečisťujú verejné priestranstvo," hovorí Vít Zajac z prievidzskej polície. Pán Hlavna sa stará aj o zeleň. Stromy polieva každý deň. Po vodu chodí do rieky vzdialenej asi kilometer. "7 000 kýblov vody som doniesol," hovorí.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy