Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Starosta čistí ulice. Obec tak ušetrí až 9 000 eur ročne!
Zdielať na

Starosta čistí ulice. Obec tak ušetrí až 9 000 eur ročne!

ZBOROV NAD BYSTRICOU / Obec Zborov nad Bystricou šetrí originálnym spôsobom! Vďaka štátnemu fondu získala zametacie auto. A keďže v tejto kysuckej dedine musia šetriť, stroj budú šoférovať len dvaja ľudia a zadarmo. Jedným z nich je starosta.

Upratovanie, ale až po pracovnej dobe

Jazdiť na smetiarskom aute bude len starosta a prednosta. Keď hlava obce skončí svoje povinnosti na starostovskej stoličke, vymení oblek za pracovný odev. Pred obecným úradom ho čaká zametacie auto. Prednosta natankuje naftu, potom spolu s hasičom načerpajú vodu a starosta môže štartovať. "Niekedy sa cítite ako v lietadle, pretože je tam veľa tých gombíkov, a musíte vedieť, ktorý kedy máte stlačiť," povedal starosta obce Zborov nad Bystricou, Juraj Hlavatý.

Starosta bude mať bližšie k občanom

Aby mohol riadiť takýto stroj, musel absolvovať školenie, spojené s cvičnou jazdou. Hlavný dôvod, prečo sadá za volant tohto vozidla je, že musia šetriť. Nemôžu si dovoliť zamestnať ďalšieho vodiča. Už si vyrátali, že takto usporia za rok až 9 tisíc Eur. Pre obecný rozpočet je to významná čiastka. "Budem mať aspoň dobre zmapované miestne komunikácie, kde sú aké výtlky," dodáva s úsmevom starosta.

Pre starostu je to dobrý spôsob, ako si oddýchnuť od práce a stresu v úrade. Pri čistení ciest a chodníkov bude mať ešte bližšie k obyvateľom dediny. Lepšie môže zistiť, čo trápi miestnych ľudí. Tí si jeho nápad už teraz veľmi pochvaľujú.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy