Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V niektorých dedinách nechávajú mŕtvych v domoch
Zdielať na

V niektorých dedinách nechávajú mŕtvych v domoch

JALOVÁ / Dať mŕtvemu bozk na čelo nie je zvykom len v mafiánskych filmoch. Na Slovensku sú totiž miesta, kde sa to robí bežne. Malé dedinky, ktoré nemajú dom smútku, sa lúčia s nebožtíkom v obývačke. Okrem toho, že sa pri ňom modlia dve noci, sa tam dejú veľmi nevšedné veci.

V miestnosti by malo byť 15 stupňov

Posledné hodiny pred pohrebom v niektorých obciach na Slovensku hrajú muži karty a ženy sa modlia. Zákon o pohrebníctve totiž nezakazuje ponechať telo nebohého priamo v izbe. Napríklad v obci Jalová nikdy nemali dom smútku a vraj ho ani nechcú. "Za 5 rokov zomrie jeden alebo dvaja, takže nám je zbytočný," hovorí starosta obce Jalová Ján Zubaľ.

"Môžu zostávať doma. Len tam treba povedať, aby to bolo v miestnosti, ktorej teplota nepresiahne 15 stupňov," hovorí regionálny hygienik Ing. Miroslav Veliký.

S nebožtíkmi sa lúčia v obývačke. Priamo do izby sa privezie rakva, sviečky aj kvety. Najhoršie je to v lete, keď sú pekelné teploty. Ale keďže sa hovorí, že človek si aj na šibenicu zvykne, miestni obyvatelia sa aj v tomto prípade vynašli. "V lete, keď sú horúčavy, dá sa do lavóra studená voda a do nej ocot," dodáva starosta.

Nebožtíkom dávajú bozk rovno na čelo

V niektorých rodinách dávajú nebožtíkovi posledný bozk na rozlúčkou rovno na čelo. Podľa odborníka je to v poriadku. "Je to zaužívané a pokiaľ ten človek nezomrel na nejakú infekčnú chorobu alebo prenosnú, nie je dôvod upozorňovať, že to nie je vhodné," uzatvára hygienik.

Nebohý musí byť pochovaný do 96 hodín. Pokiaľ sa nenachádza v chladiacom zariadení, pochovať ho musia najskôr po 48 hodinách. Ak bola vykonaná pitva, pohreb sa môže konať ihneď.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy