Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ZÁZNAM. Posledné zbohom horolezcovi Petrovi Šperkovi (†57)
Zdielať na

ZÁZNAM. Posledné zbohom horolezcovi Petrovi Šperkovi (†57)

HORNÝ SMOKOVEC / Tatry už nikdy nebudú také ako predtým a bez Petra Šperku si tam jeho kamaráti nevedia predstaviť život. Popod jeho milované štíty horolezca a horského vodcu, ktorého v Pakistane kruto popravili islamskí teroristi, v utorok previezli naposledy. Do Horného Smokovca sa s ním prišlo rozlúčiť množstvo ľudí.

Posledný návrat do milovaných Tatier

Do Tatier sa prišlo s Petrom Šperkom rozlúčiť viac ako tisíc ľudí. Nechýbali profesionálni ani dobrovoľní horskí záchranári zo Slovenska, Česka, Poľska a ďalších krajín, horskí vodcovia, priatelia, známi a rodina, prišiel aj predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák.

"Práca záchranára je tímová práca a každé ohnivko v reťazi je jedinečné a veľmi ťažko nahraditeľné. Bez jednotlivcov sa tá práca robí ťažko,“ povedal počas pohrebu riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Teroristický akt ostro odsúdil aj premiér

"Vláda Slovenskej republiky ostro odsudzuje tento teroristický akt. V stredu na vláde ešte rozhodneme o príspevku rodinám obetí terorizmu. Príspevok bude vyplatený jednej aj druhej rodine,“ uviedol premiér Robert Fico. Výška príspevku bude podobná sume, o ktorej rozhodovala vláda pri závažných pracovných úrazoch so smrteľnými dôsledkami. 

Peter Šperka sa narodil 29. októbra 1955 v Martine. Detstvo prežil v Prešove. Po maturite na gymnáziu v Sabinove nastúpil na nadstavbové štúdium cestovného ruchu v Poprade. Vo Vysokých Tatrách začínal ako športový referent vo vojenskej zotavovni v Tatranských Zruboch. Tu sa stal dobrovoľným členom Tatranskej horskej služby, neskôr horským vodcom a posledných desať rokov pôsobil ako profesionálny záchranár Horskej záchrannej služby. V rokoch 1986 až 2002 bol reprezentantom a reprezentačným trénerom v skialpinizme.



Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy