Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
POTVRDENÉ. Medzi obeťami horolezeckej tragédie sú dvaja Slováci
Zdielať na

POTVRDENÉ. Medzi obeťami horolezeckej tragédie sú dvaja Slováci

BRATISLAVA / Dvaja slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš sú medzi obeťami sobotňajšieho teroristického útoku v Pakistane. V stredu to na tlačovej besede potvrdil aj premiér Robert Fico. Oficiálne totožnosť oboch občanov SR potvrdil aj konzul pôsobiaci v Iráne.

Vládny špeciál pre Slovákov

"Dnes ráno sme obdržali oficiálne potvrdenie od nášho konzula, pôsobiaceho v Iráne, ktorý obidve telá slovenských horolezcov identifikoval a potvrdil tak informáciu, o ktorej hovorime na Slovensku už niekoľko hodín," povedal na besede premiér. "Slovensko nebolo nikdy tak dotknuté terorizmom, ako v prípade tohto usmrtenia slovenských horolezcov.

Ešte v priebehu utorka nevedel rezort zahraničia potvrdiť totožnosť oboch obetí, hoci podľa pakistanských úradov boli posledné dve obete slovenskej národnosti. V stredu však už totožnosť potvrdil oficiálne aj konzul.

Vláda je podľa premiéra pripravená poskytnúť súčinnosť pri prevoze tiel pozostalých na Slovensko. Pomoc pri prevoze ponúkla aj pakistanská strana, pokiaľ by sa však podľa Fica čas naťahoval, Slovensko vyšle do Pakistanu vládny špeciál.

Zabití pre vierovyznanie?

Identifikáciu tiel obetí podľa pakistanských zdrojov komplikovalo najmä to, že údajne mŕtvych horolezcov teroristi okradli o doklady a peniaze. Zatiaľ by malo byť zadržaných 37 podozrivých, hovorí sa tiež o motíve povstalcov. Horolezcov vraj radikáli mali zabiť pre vierovyznanie.

"Začali ich vyťahovať zo stanov a pýtali sa, odkiaľ sú a akého sú vierovyznania. Keď dostali odpoveď, už len zabíjali ľudí," píše portál vesti.ua.

Čierne zástavy na Slovensku

Čierna zástava už visí od utorňajšieho dňa na budove obecného zastupiteľstva v Uhrovci. Anton Dobeš totiž nebol len skúseným horolezcom, ale aj poslancom v Uhrovci. Jeho manželka a dve dcérky už v utorok na úrade oznámili, že sa oficiálne potvrdil Dobeš medzi obeťami útoku v Pakistane.

"Ja som ho bral ako takého - niečo medzi otcom a starším bratom. Vždy som sa tešil, keď som ho stretol, vždy. Hovoril som si, to je nezmysel, preboha, veď to je Ujec. Ujec zomrie s paličkou v ruke na Gerlachu v takej deväťdesiatke," komentoval svoj vzťah s familiárne prezývaným Petrom Šperkom tatranskí reportér Jožo Kubáni. Podrobnejšie o slovenských horolezcoch sa môžete dočítať aj TU!

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ/reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy