Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Jedna z obetí teroristov v Pakistane už identifikovaná ako Slovák
Zdielať na

Jedna z obetí teroristov v Pakistane už identifikovaná ako Slovák

LUXEMBURG/ISLAMABAD / Jednou z obetí útoku na horolezcov v Pakistane je aj slovenský občan. Potvrdil to dnes minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Meno obete však nepovedal, pakistanské úrady podľa neho vedia len to, že ide o Slováka.

Jedna obeť zatiaľ neidentifikovaná

Pakistanské úrady v pondelok identifikovali šesť tiel z desiatich. Slováci medzi nimi neboli. "Proces identifikácie obetí pokračoval aj cez noc nášho času. Dostali sme dnes ráno informáciu, že z tých zostávajúcich štyroch obetí boli dve identifikované ako ukrajinskí občania a jedna, bohužiaľ, ako slovenský občan. Tá posledná zostávajúca obeť nebola zatiaľ identifikovaná," uviedol minister Lajčák.

Budeme trvať na potrestaní páchateľov

Zdôraznil, že je to po prvý raz, čo "slovenský občan, ako sa zdá, sa stal obeťou teroristického útoku. To je len potvrdenie toho, že terorizmus nepozná hranice. Budem trvať na tom, aby páchatelia tohto hrozného činu boli potrestaní." Militantné hnutie Taliban zaútočilo v nedeľu na základný tábor zahraničných horolezcov pod horou Nanga Parbat. Ozbrojenci zabili desať cudzincov a ich pakistanského sprievodcu.

Do Islamabadu slovenský diplomat

Podľa pakistanského ministra vnútra zahynuli traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden Američan čínskeho pôvodu, jeden Litovčan, jeden Nepálčan a dvaja Slováci - Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície. Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák zároveň hovoril o tom, že z Pakistanu prichádzajú viaceré informácie o obetiach, ktoré sa rôznia. Preto sú ich vyjadrenia opatrné. V každom prípade je už v týchto chvíľach možno aj na mieste - v Islamabade náš diplomat, ktorý by mal pomôcť s identifikáciou obetí, respektíve s prevozom tiel na Slovensko.

45 cudzincov radšej evakuovali

Pakistanská polícia zadržala v súvislosti s útokom zhruba 20 osôb a uviedla, že v zatýkaní bude pokračovať. Vláda v Islamabade v pondelok dočasne zakázala expedície na horu Nanga Parbat. Úrady evakuovali najmenej 45 cudzincov, ktorí smerovali na Nanga Parbat. Do Islamabadu ich prepravili armádnym lietadlom. Väčšinu z nich tvorili Európania.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy