Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Z BRATISLAVSKÉHO LETISKA. Telá Šperku a Dobeša obleteli Tatry
Zdielať na

Z BRATISLAVSKÉHO LETISKA. Telá Šperku a Dobeša obleteli Tatry

BRATISLAVA / Slovenský vládny špeciál v sobotu krátko pred štvrtou hodinou ráno priviezol konečne na Slovensko telá dvoch horolezcov zavraždených v Pakistane. Pakistanské lietadlo totiž technické problémy vyradili už v Ukrajine. V Bratislave bol pre Šperku a Dobeša prichystaný vrtuľník, ktorý oboch zobral na poslednú cestu nad našimi horami, ktoré pre nich toľko znamenali...

Bratrancovi Martinovi Šperkovi sa chvel hlas

"V mene rodiny a priateľov Petra by som týmto spôsobom chcel poďakovať slovenskej vláde, hlavne ministerstvu zahraničia a ministerstvu vnútra za to, že priviezli pozostatky z Ukrajiny a tiež sa osobne vyjadriť a poďakovať pakistanskej vláde, že sa takto postarala o obete," vyjadril sa priamo na bratislavskom letisku, kam o štvrtej ráno doletel slovenský vládny špeciál s truhlami oboch horolezcov, bratranec Petra Šperku, Martin Šperka.

Napokon sa ospravedlnil za chvejúci sa hlas. Oboch horolezcov si okrem rodiny, priateľov a horských záchranárov prišiel uctiť aj minister vnútra Robert Kaliňák. Na truhly čakal vrtuľník, s ktorým ešte poslednýkrát obleteli zosnulí horolezci hory, ktoré tak milovali a v ktorých zachraňovali životy. V Poprade na letisku na Petra Šperku čakali už jeho dcérka Janka a priateľka Zoška.

Terorizmus zasiahol Slovensko

Predseda vlády Robert Fico už avizoval, že vláda obom obetiam terorizmu zorganizuje štátne pohreby. "Uvažovali sme o okolnostiach, za ktorých došlo k tomuto teroristickému útoku. Dospeli sme k záveru, že Slovensko bolo reálne po prvý raz dotknuté terorizmom so smrteľnými následkami pre našich občanov. Tento akt veľmi jasne a tvrdo odsudzujeme. Prejavom závažnosti toho, čo sa udialo, by mohlo byť organizovanie štátnych pohrebov pre obidve obete," povedal.

Dodal, že smrť horolezcov sa vymyká bežným okolnostiam a Slovensko aj týmto spôsobom dá najavo váhu, akú tejto tragédii prikladá. Premiér sa chce osobne zúčastniť aspoň jedného z pohrebov a na oboch budú prítomní vysokí štátni činitelia.

Štátne pohreby

"Berúc do úvahy všetky okolnosti i celý kontext prípadu, rozhodla vláda SR, že najvhodnejším spôsobom pre uctenie si pamiatky obetí teroristického činu bude zorganizovanie štátnych pohrebov pre oboch horolezcov. Štátny smútok na území Slovenskej republiky nebude vyhlásený," informuje Úrad vlády.

K útoku militantov v uniformách pakistanských bezpečnostných síl došlo na vrchole horolezeckej sezóny v oblasti, ktorá je pokladaná za jednu z najpokojnejších v Pakistane - v okrese Diámir na území Gilgit-Baltistán. Militanti vtrhli večer 22. júna do základného tábora a zabili niekoľko zahraničných horolezcov a ich sprievodcu. Medzi mŕtvymi cudzincami sú okrem dvoch slovenských občanov aj jeden Američan s čínskym občianstvom, traja Ukrajinci, dvaja Číňania, jeden štátny príslušník Litvy a jeden občan Nepálu.

Posledné rozlúčky s horolezcami

Rozlúčka s tragicky zosnulým horolezcom v oblasti Nanga Parbat Petrom Šperkom sa uskutoční v utorok 2. júla o 13.00 h v kongresovej sále Grand Hotela Bellevue v Hornom Smokovci a so zosnulým horolezcom Antonom Dobešom v stredu 3. júla o 15.00 h na miestnom cintoríne v Uhrovci.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy