Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
ROZHOVOR. Hory boli otcov život, spomína Janka Šperková
Zdielať na

ROZHOVOR. Hory boli otcov život, spomína Janka Šperková

BRATISLAVA / V sobotu skoro ráno priletelo na Slovensko konečne lietadlo s rakvami našich horolezcov, hoci na pláne to bolo už v piatok. Za všetkým stáli problémy pakistanského špeciálu, zasiahnuť musel ten náš. Za smrťou Antona Dobeša a Petra Šperku môžu Talibanci v Pakistane - terorizmus takto hlboko zasiahol ich príbuzných, horolezcov, záchranárov, priateľov, kolegov oboch a dokonca aj celé Slovensko...

Teroristi bodli Slovákov do srdca

Militanti v uniformách bezpečnostných síl na vrchole horolezeckej sezóny sa zamerali na oblasť, v Pakistane pokladanú za jednu z tých najpokojnejších. A práve v tom čase na tom mieste bola aj výprava, ktorej súčasťou boli naši dvaja známi horolezci. Vtedy sa ešte na rozdiel od dneška Slovensko na terorizmus pozeralo cez obrazovky televízorov, tentokrát nám zasiahol priamo do srdca.

Reportér TV JOJ Jožo Kubáni sa stretol aj s dcérkou Petra Šperku, ktorá si na svojho milovaného otca takto zaspomínala...

Otcovo čarovné slovíčko

"Každá situácia s otcom bola vtipná, super. Oco naozaj vedel v tých extrémnych situáciách veľmi dobre reagovať. Bol strašne nedochvíľny človek. Hrozne, hrozne. On povedal - prídem o druhej a to sme si museli pridať ďalšie dve hodiny... Často som sa nad tým zasmiala, že nikdy a nikde ani nepríde načas... Asi všetci s tým rátali."

Hoci na presný vek si Janka Šperková nespomenula, jej prvým kopcom s oteckom bola Vysoká. "Hej, pamätám si, to bola Vysoká, mala som vtedy - už ani neviem, veľmi malá som bola. Nepamätám si to už... A potom to už išlo zaradom, Rysy... Oco mi vždy povedal - tu pôjdeme trošku hala-bala-bim - to bolo jeho čarovné slovíčko. Keď som sa pozrela, keď sme boli niekde na túre, do otcových očí, videla som, že on má z toho obrovskú radosť, že ho to napĺňa a keby nemohol chodiť po tých kopcoch, tak by umrel..."

Posledná rozlúčka

Rozlúčka s tragicky zosnulým horolezcom Petrom Šperkom sa uskutoční 2. júla o 13-tej hodine v kongresovej sále Grand Hotela Bellevue v Hornom Smokovci a s jeho kolegom Antonom Dobešom v stredu 3. júla o 15-tej hodine na miestnom cintoríne v Uhrovci.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Viac k téme nájdete aj na profile reportéra Joža Kubániho. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy